навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

ВКС отмени присъдата на бившия кмет Румен Рашев, върна делото за ново гледане

Източник: DarikNews.bg 29.05.2012 0 - A +

Върховният касационен съд отмени 3-годишната ефективна присъда, наложена на бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев от Апелативния съд в старата столица. Падна условната присъда и на бившия главен архитект на общината Елена Абаджиева.

Наказанията за тях бяха наложени заради престъпления по служба, ощетили общината с 423 000 лева и облагодетелствали частна строителна фирма, а в основата на делото бе строителството на тенис-кортове, покрай които бил изграден и жилищен блок.
Освен че отмени присъдите, ВКС подложи на остра критика решението на Апелативния съд, постановявайки, че има сериозни съмнения за предубеденост на търновските магистрати.

Касационната инстанция посочва, че не са изпълнени редица правни изисквания - например точно и изчерпателно да се изброят доказателствата, въз основа на които е взето решението. Освен това висшите магистрати допълват, че Апелативен съд е взел под внимание показанията на свидетели, част от политическа сила - опонент на Рашев, а като ирелевантни са били оставени твърденията на други свидетели, които са окачествени като приближени на бившия търновски кмет. Макар да била възложена втора експертиза, с нея били нагърбени същите вещи лица от отменената такава, пише още в решението на ВКС.

Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд.

за 55%  против 45%  357 гласували


rss
Посети форума