навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

След нарушенията Няма да се настаняват нови деца в дома в Плевен, ще има нов директор

Източник: Mediapool.bg 19.04.2012 1 - A +

172 служители се грижат за 150 деца
 

След констатираните нарушения в Дома за медикосоциални грижи в Плевен в него няма да бъдат настанявани повече деца, а другата седмица предстои конкурс за избор на нов директор на заведението, съобщи в четвъртък здравният министър Десислава Атанасова. Нарушенията бяха констатирани при внезапно посещение на министъра в лечебното заведение преди две седмици и от назначената допълнителна проверка. Атанасова посочи, че проверки ще има и в други градове, а от обясненията на контролните органи към министерството не стана ясно дали домът в Плевен е изолиран случай.

От инспектората към министерството обясниха, че проверки трябва да правят Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и извън този случай инспекторатът не е извършвал контролна дейност. РЗИ-Плевен пък многократно правил проверки и констатирал нарушения в дома. В същото време Атанасова обяви, че директорът на РЗИ-Плевен е назначен за временно управляващ дома, докато изпълняващият длъжността управител е в болнични и докато бъде избран нов директор.

За година и половина в дома са починали 18 деца и смъртните случаи се проверяват от прокуратурата.

Атанасова съобщи, че неправителствени организации са предложили партньорство за извършването на комплекси оценки за физическите и психическото състояние на децата и за изготвянето на план за извеждането им. Засега обаче домът не може да бъде затворен, а освен това според министъра той има капацитета да се полагат грижи за децата, но това не се е случвало досега.

Част от децата са настанени в болници, където им се оказват специализирани грижи

Изводите от проверката показват безконтролност, безотчетност и безстопанственост в дома. Бившата директорка на дома Иржина Костова, която е уволнена дисциплинарно през 2011 г., на практика е продължила да управлява и след уволнението си. Малко след уволнението й тя е била отново назначена за директор на административно-стопанския блок и в това си качество е продължила да управлява дома. Назначената за изпълняващ длъжността пък е излязла в болнични по време на проверката.

Проверките са установили множество нарушения в документацията за храните в дома като има сериозни съмнения, че децата не са хранени с доставяните храни. Не са спазвани грамажите на порциите, нито предписанията за здравословна хранене, а често първото, второто и третото са пасирани заедно и давани в шишета на децата.

Атанасова съобщи, че работещият в дома персонал не познава децата по име, не е наясно с диагнозите им, от което можело да се заключи, че не полага адекватни грижи за тях. В дома 172 служители се грижат за 150 деца.

Служители на дома са назначавани без конкурс, договори са сключвани без обществени поръчки, открити са и нарушения при даренията.

за 46%  против 54%  631 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума