навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Съдиите предлагат пряк избор на шефовете в системата

Източник: Mediapool.bg 27.01.2012 1 - A +

Магистратите настояват за разделяне на ВСС на две

Съюзът на съдиите в България (ССБ) настоява за въвеждане на пряк избор на председателите на институциите в съдебната власт, както и за разделяне на Висшия съдебен съвет на колегии, съставени от представители на съда, прокуратурата и следствието. Предложенията на организацията са публикувани на сайта й. Те ще бъдат представени за обсъждане първо пред групата неправителствени организации, които настояват за радикални реформи в магистратурата, а после и пред Министерството на правосъдието.

В началото на януари новият министър Диана Ковачева организира среща за потушаване на общественото напрежение с група влиятелни неправителствени организации, които остро разкритикуваха Народното събрание за непрозрачния избор на компрометирани персони в съдебния инспекторат. Тогава Ковачева поиска от съдийския съюз да представи своите идеи за промени в Закона за съдебната власт, които да бъдат внесени в Министерския съвет.

Най-радикалната идея на ССБ е съдиите от различните административни райони единствени да имат право да предлагат на Висшия съдебен съвет своя фаворит за председател. Съдийският съюз настоява магистратите от съответния районен съд да посочат на ВСС кой искат да ги ръководи. Същото важи за съдиите в окръжните апелативни съдилища, както и за двете върховни съдилища. В момента право да предлагат имат членовете на ВСС, правосъдният министър, като магистратите могат да се номинират и сами за позициите в системата.

"Независимостта на съдиите и демократичното управление налагат възлагане на общото събрание на съдиите от съответния съд изключителното право да номинират председател на съда. Новите норми имат пряко отношение към независимостта на магистратите", са част от мотивите на съдийската организация. Те цитират и особено мнение на трима конституционни съдии по дело от 2002 година, в което се казва, че сега действащата система е "пагубна за магистратурата".

“Съчетаването на административен и инстанционен контрол е пагубно за магистратурата. Видима е опасността едноличният ръководител да авансира политически угодни и юридически послушни магистрати от по-долни инстанции. Какви независими решения могат да се чакат от магистрат, чиято кариера и оттам заплащане зависи единствено от административния ръководител”, заявяват конституционните съдии  Румен Янков, Тодор Тодоров и Пенка Томчева.

ССБ предлага още ВСС да не е постоянно действащ орган. Според организацията магистратите, които заседават  в съвета в момента, са откъснати от системата за прекалено дълго време. Идеята е мотивирана и с твърдението, че така ВСС ще бъде предпазен от прекаленото си бюрократизиране.

Съдиите лансират и отдавна обсъжданата идея за разделяне на съвета на две различни колегии. Едната ще е съставена само от съдии, а другата от прокурори и следователи. Колегията на съдиите да решава самостоятелно за кадровото развитие на своите колеги, а същото да важи и за представителите на държавното обвинения, предлагат от ССБ.

"Различната роля на съда и прокуратурата, различията в устройството и функционирането им налагат различен подход при администрирането им", смятат от ССБ.

Организацията предлага Народното събрание да запази правото си да излъчва половината (11 членове – бел. авт.) от изборните членове на ВСС, като петима от тях да бъдат посочени за колегията на съда и други шест за прокуратурата и следствието. Според ССБ при номинирането на кандидати от парламентарната квота, депутатите трябва да се съобразят с предварително предложени листи с "общопризнати авторитетни юристи", изготвени от неправителствени и професионални съдийски организации.

Съдиите искат още членовете на ВСС от квотата на съдиите да се избират на преки избори с участието на всички съдии в страната, а кандидатите да бъдат номинирани от поне 50 техни колеги 3 месеца преди да се проведе изборът. Идеята е през този период да се проведе дебат върху техните професионални профили, който да се публикува на сайтовете на двете върховни съдилища и  ВСС.

С цел да се гарантира отчетността на избраните чрез тази процедура членове на съдебния съвет ССБ предлага общото събрание на съдиите да може да отзовава член на ВСС от своята квота по предложение на 10% от всички съдии.

Промени се предвиждат и по отношение на дисциплинарните процедури в съдебния съвет. Магистратската организация настоява към съответната колегия на ВСС да се създават постоянни комисии по атестиране, по професионална етика и по дисциплинарна отговорност, които да се състоят само от действащи съдии и прокурори.

за 53%  против 47%  1075 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума