навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

БХК стартира кампания срещу незаконното задържане на бежанци

Източник: БХК 15.12.2011 0 - A +

Днес Български хелзинкски комитет стартира обществена кампания срещу незаконното задържане на бежанци.
През 2011 г. в полицейските центрове за задържане бяха затворени 588 бежанци, търсещи закрила. 
От тях 64 бяха деца. 

Тази практика е грубо нарушение на чл.18 от европейската Директива 2005/85/ЕО, която забранява задържането на бежанците единствено на основание, че са подали молба за убежище. 

Под натиска на правозащитните организации правителството прие изменение в наредбата и през ноември 2011 отмени правомощието на полицията да задържа бежанците. Въпреки това, практиката по задържане на бежанците в затворени институции продължава. 

Oт днес Български хелзинкски комитет стартира новата си обществена кампания "Бежанците заслужават закрила, не затвор", с цел промяна на тази недопустима практика. 
Петицията е на адрес zakrila.bghelsinki.org. Присъединявайки се към нея, гражданите автоматично изпращат писмо до Министерството на вътрешните работи, Дирекция "Миграция", Главна дирекция "Гранична полиция" и Държавната агенция за бежанците.
Видеото на кампанията е тук http://www.youtube.com/watch? v=yqSaE_kb9fE&feature=player_embedded
 По-долу е текстът на писмото, което БХК изпрати днес до редица институции.
ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми дами и господа,
Една година след влизането си в Европейския съюз България прие наредба, с която оправомощи полицията да затваря в своите центрове за задържане не само нелегалните имигранти, но и хората, поискали убежище.
Институциите се оправдаха с недостатъчен капацитет на общежитията към Държавната агенция за бежанците.
Вместо обаче да решат проблема, властите предпочетоха да въдворяват бежанците, които са потърсили в България закрила от преследване, в затворена полицейска институция, лишавайки ги от тяхното основно човешко право - правото на свобода.
Бежанците са хора, които бягат, за да спасят живота и свободата си от изтезания, дискриминация или нечовешко и унизително отнасяне заради своята раса, религия, националност, принадлежността си към определена социална група или политическите си убеждения.
В България вместо закрила от преследване бежанците получават правото да бъдат затворени до второ нареждане, докато в общежитията на Държавната агенция за бежанците се освободи място за тях.
През 2011 г. в полицейските центрове за задържане бяха затворени 588 бежанци, търсещи закрила.
От тях 64 бяха деца.
Тази практика е грубо нарушение на чл.18 от европейската Директива 2005/85/ЕО, която забранява задържането на бежанците единствено на основание, че са подали молба за убежище.
Под натиска на правозащитните организации правителството прие изменение в наредбата и през ноември 2011 отмени правомощието на полицията да задържа бежанците.
Въпреки това, практиката по задържане на бежанците в затворени институции продължава. Държавната агенция за бежанците все още не разполага нито с места, нито с готовност да осигури настаняването на всички бежанци докато молбата им за закрила бъде разгледана.
Oт днес Български хелзинкски комитет стартира обществена кампания с цел промяна на тази недопустима практика. Кампанията е на адрес zakrila.bghelsinki.org.
Настояваме за незабавни мерки за освобождаването и настаняването на бежанците, за да спре нарушаването на техните права на свобода, храна и подслон.
Настояваме за незабавно пускане в експлоатация на транзитния център в село Пъстрогор, построен преди няколко години.
Даването на убежище и предоставянето на закрила на нуждаещите се от нея хора е акт на хуманност, който не може да бъде изпълняван с нехуманни методи.
С уважение,
Илиана Савова,
Директор на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти на Български хелзинкски комитет
за 44%  против 56%  878 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума