навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Попова готова с промени в Конституцията, за да продължи съдебната реформа

Източник: Dariknews.bg 16.03.2011 1 - A +

Министърът на правосъдието Маргарита Попова покани партиите, които желаят да продължи реформата в съдебната власт, заедно да изготвят нови промени в Конституцията, за да направят системата по-добра. Това стана в парламента, който одобри на първо четене промени в Закона за съдебната власт, внесени от депутати от ГЕРБ.

Промените предвиждат преди конкурса за влизане в системата, кандидатите за съдии и прокурори да подават декларация, че нямат фирми, не са адвокати и не членуват в партии. С поправките се предлага нов вариант на разпределение за младите съдии и прокурори.

От БСП коментираха, че с измененията се прави опит за "тричане" на съдебната система. Въвеждала се фигурата на извънредното атестиране, за определени хора в определен момент, аргументира се Михаил Миков. Въвеждала се фигурата на извънредното атестиране за определени хора в определен момент, аргументира се Михаил Миков. Той попита и кой ще плаща данъците на съдебните сгради, след като отпадат като ангажимент на правосъдното ведомство.

 

От ДПС също се обявиха против измененията.

Идеята е, както и сега, току-що завършилите правните факултети да се явяват на конкурс, организиран от Висшия съдебен съвет. Той обаче няма да им гарантира място в системата. Тежкият писмен и устен изпит вече ще се нарича "конкурс за задължително обучение в Националния институт на правосъдието", после следва още 9 месеца учене.

Издържалите изпита ще се наричат "кандидати за младши съдии и прокурори". След като преминат обучението в института, както и досега, те ще се явяват на изпит. Сега от него те получаваха само оценка "Да" и "Не" и институтът имаше роля да направи второ пресяване на кандидатите, но не и да ги класира.

Депутатите от ГЕРБ предлагат изпитът в института /НИП/ да завършва с оценка по шестобалната система на преминалите обучението. Тя, в комбинация от тази, получена 9 месеца по-рано на конкурса на ВСС, ще формира окончателния бал на кандидата.

Тогава съдебният съвет ще извършва разпределение на кандидатите за младши съдии и прокурори по обявените длъжности.

за 47%  против 53%  1974 гласували
N 16.03.2011
???? ??????? ???? ?? ????????? ?????????? ?? "???? ????" ? ?????????. ?????? ? ???? ?????? ????? ? ????????? ?? ?? ?? ??????? ??? ??????.????? ?? ??? ?????? ?? ? ?????.Новини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума