навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

НС отказа да се произнася имало ли е османски геноцид у нас

Източник: Dariknews.bg 09.03.2011 0 - A +

Народното събрание отхвърли искането на „Атака" в декларация да осъди геноцида над българите по време на Османската империя след близо двучасова дискусия.

39 депутати гласуваха „за", 26 - против, 50 се въздържаха. 17 избраници от ГЕРБ и четирима от сините подкрепиха идеята, останалите от групата на управляващите и тази на десните гласуваха „въздържал се". ДПС и БСП бяха против.

В становището на комисията по правата на човека, която е отхвърлила идеята, се отбелязва мнението на външно министерство, според което одобряването на искането може да доведе до политически проблеми в отношенията ни с Турция. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров възрази и призова министър Николай Младенов да уволни чиновниците, написали становището. 

В исторически спор по темата влязоха задочно проф. Андрей Пантев от левицата и Павел Шопов от "Атака".

 

Проф. Андрей Пантев: „Патриотизмът не е партийна субсидия и не е хонорарна каса, и не е предизборна кампания, още по-малко професия. Никой не отрича за безкрайните страдания на българите през това време. Никой не отрича геройските усилия, саможертви, мъченичества, но това ли е работа сега на българския парламент. Какво ще постигнем с това? Това ще бъде изява на един газиран национализъм, който няма нищо общо с патриотизма. 1943 година в Полша остава едно-единствено оживяло семейство. Това е геноцид. Не е извършен геноцид върху население, което има Желязна църква на брега на Босфора. Не е извършен геноцид върху население, което има читалища и църкви. Робство може би е имало, но то е съвсем различно".

Павел Шопов: „В този парламент за годините, в които съм бил, е имало мръсни изказвания, но това, което чух от проф. Пантев, беше умопомрачително. Българин ли си или си гагаузин? Чудя се. Това е човек, който когато се откри парламентът претендираше за морал. Представяте ли си колко сме прави в това, което правим с това предложение, което внасяме. Има спор по въпроса имало ли е геноцид в България тези 600 години".

за 49%  против 51%  1832 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума