навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Парламентът прие стратегията за национална сигурност

Източник: Dariknews.bg 25.02.2011 0 - A +

Народното събрание прие стратегията за национална сигурност на страната след четири часа дискусия по нея. От БСП и Синята коалиция се въздържаха при гласуването. След вота министър-председателят Бойко Борисов благодари, че за документа никой не е гласувал против.

Освен премиера при дебатите присъстваха и министрите на вътрешните и външните работи Цветан Цветанов и Николай Младенов. Дискусията се проведе в отсъствието на държавния глава Георги Първанов, който бил поканен на нея по думите на Бойко Борисов. От прессекретариата на президентството обясниха, че поканата е получена късно снощи от Министерски съвет, а не от парламента, какъвто по принцип е редът.

При представянето на документа министър-председателят каза, че основен приоритет след приемането на стратегията ще бъде подобряването на координацията в системата. По думите му събитията в Северна Африка очертават нови предизвикателства пред страната ни, с които тя трябва да се справи. Принципна подкрепа за стратегията декларираха от ГЕРБ, „Атака" и ДПС. Сините и БСП ще гласуват „въздържал се".

Ето какво каза в залата премиерът Бойко Борисов: „Беше отчетено, че от 2008 г. се работи по тази стратегия Това, че ние я финализираме и изпълняваме и наши ангажименти, правим стратегията на всички нас, не само на ПП ГЕРБ. Поканихме и президента да присъства днес, за да може действително това, което се приема като решения, да бъде прието от всички политически партии. Благодаря на всички, които я подкрепиха. Благодаря и на тези, които ще се въздържат или няма да я подкрепят".

Лидерът на БСП Сергей Станишев: „Ако духът на стратегията по никакъв начин не се отразява в действията на правителството, какво всъщност приемаме? 30 страници общи разсъждения. Нека бъда конкретен. Сред общите предложения, когато се говори за принципи на политиката за национална сигурност, един от първите принципи е доверието между държавните институции и сътрудничество с частния сектор, неправителствените организации и гражданите. Има ли го този подход? Някой сериозно ли го твърди? За какво доверие може да се говори, когато за никакъв повод беше инициирана идеята за импийчмънт на президента на републиката. Щяхме да станем за резил".

"Неясният в редица случаи произход на капитала намалява авторитета на държавата като основен гарант на законността, а също така подкопава доверието към успелите с труд граждани", е записано в стратегията на правителството.

Корупцията по високите етажи на властта, злоупотребата с класифицирана информация, бюрокрацията, войната по пътищата и влошаването на здравния статус на населението са други заплахи за сигурността на страната. Потенциална вътрешна заплаха за гражданите е "социалната несигурност", пише в документа.

Тероризмът, киберпрестъпленията, екологичната и енергийната сигурност пък са сред заплахите на външната среда. Като "ново тревожно явление" сред тях е описано пиратството и отвличането на екипажи на търговския флот.

за 50%  против 50%  2394 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума