навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Съдебните такси скачат до лятото?

Източник: сп. Правен свят 10.02.2011 0 - A +

До 28 февруари административните ръководители на съдилищата ще трябва да изпратят на Висшия съдебен съвет (ВСС) вижданията си за увеличение на съдебните такси. Това съобщи шефът на бюджетната комисия на съвета Иван Колев след днешното заседание.

Към Министерството на правосъдието има сформирана работна група, която трябва да прецени къде и с колко трябва да се увеличат сумите по Тарифа №1. Очаква се в началото на март групата да се събере и да вземе окончателно решение. Колев се надява до съдебната ваканция през юли таксите вече да са увеличени. От компетенцията на Министерството на правосъдието е промяна в Тарифа №1.
Иван Колев отдавна предлагаше да се вдигнат съдебните такси, особено по административните производства, където финансовият интерес е много голям. Според него сумите трябва да са съобразени с "действителността и инфлацията". 
В момента гражданите плащат 10 лв. такса на първа инстанция по административни дела и 5 лева на втора. Юридическите лица плащат съответно по 50 лева и 25 лева.
Според Колев надали ще се възприеме идеята и по административни дела да се плаща такса процент от интереса. При повечето граждански тя е 4 на сто от цената на иска.
Друг аргумент, който изтъква Колев е недостатъчният бюджет на съдебната власт. Парите за издръжка ще стигнат до септември. Последните три месеца съдебната власт няма да може да си плаща ток, вода, парно, телефон и други текущи нужди.
Преди няколко седмици Колев лансира и друга идея – пререгистрацията на фирмите да стане платена. В момента за прехвърлянето на данни от съда в Търговския регистър съдебната власт плаща по 15 лева на дело на "Информационно обслужване". Според Колев тази такса трябва да се поеме от фирмите, които се пререгистрират.
Днес той отново повтори тази своя идея. Допълни, че след като в закона е посочен тригодишен срок, в който фирмите трябва да се пререгистрират, то те да бъдат така добри и да го спазват, а не после държавата да им отпуска допълнително време. "Аз бях аз, нямаше въобще да им регистрирам фирмите. Щял да ги залича, след като не спазват срока", отсече Колев.
Междувременно на днешното си заседание ВСС прекрати насрочените конкурси за заместници на административните ръководители. Решението е взето въз основа на §127, ал.2 от Закона за съдебната власт. Според последните поправки в ЗСВ административните ръководители сами си избират заместници.

за 51%  против 49%  1423 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума