навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Министерски съвет прие да се прецезират критериите за избор на кандидати за съдии в съда на ЕС и в общия съд

Източник: сп. Правен свят 04.02.2011 0 - A +

На връх "Петльов ден"- 2-ри февруари 2011 г., правителството ни прие решение за прецизиране на критериите за избор на кандидати за съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд.
Понятието "мигновена реакция" на държавата ни в случая не "играе". България е единствената държава-членка на ЕС, която си позволява лукса повече от четири месеца да няма свой представител – магистрат в юрисдикцията на Общия съд в Съда на Европейския съюз в Люксембург. След злополучното приключване на конкурса от 29 ноември 2010 г. не бе излъчен "годен победител", като "Правен свят" писа.
Ябълката на раздора се оказа понятието "юрист с призната компетентност", което бе въведено от правителството ни (ПМС 214 от 21.09.2010 г.) като възможно изискване към кандидатите да заемат мястото на досегашния ни съдия в Люксембур Теодор Чипев (оттеглил се по здравословни причини). Избирателната комисия (с протокола си от 29 ноември 2010 г.) обяви, че победителят в надпреварата Димитър Стефанов не може да бъде номиниран, тъй като няма навършени 12 години юридически стаж (каквито се изискват според Закона за съдебната власт за назначаване за съдия във ВКС и ВАС). Димитър Стефанов – единственият български референдер в Общия съд, бе допуснат до "състезанието" от същата тази комисия и по критерия "юрист с призната компетентност".
На заседанието си от 2-ри февруари  Министерски съвет прие:

ПРЕЦИЗИРАТ СЕ КРИТЕРИИТЕ ЗА ИЗБОР НА КАНДИДАТИ ЗА СЪДИИ В СЪДА НА ЕС И В ОБЩИЯ СЪД

"Правителството измени своето постановление, което създава процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия в Съда на Европейския съюз и в Общия съд. Измененията уточняват изискванията за стаж на кандидатите – за съдия в Съда на ЕС те трябва да имат най-малко 12 г. юридически стаж или да бъдат юристи с призната компетентност, а за съдия в Общия съд – да имат най-малко 12 г. юридически стаж. Ще се зачита стажът по чл. 164, ал. 6 и 7 от Закона за съдебната власт.
Постановлението, прието от Министерския съвет м. г., гарантира яснота и прозрачност при определянето на българските кандидати за съдии в съдилищата на ЕС. В него са посочени критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, документите, които трябва да се прилагат към заявлението, предимствата, които дават допълнителни квалификации, процедурата за провеждане на избор от национална комисия и т. н.
Според Договора за функционирането на ЕС кандидатите трябва да се избират между лица, които представят всички гаранции за независимост и отговарят на всички условия, изисквани от законодателството на техните държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности. Съдиите се назначават по общо съгласие на правителствата на държавите-членки за срок от шест години.
"
Можем ли да очакваме в най-скоро време Министерство на правосъдието да назначи нова комисия и да проведе нов конкурс за български съдия в Общия съд!? Крайно време, защото наш съдия няма, а тази висша съдебна юрисдикция  е затрупана с дела. Пряк достъп до Общия съд в Люксембург имат частни физически и юридически лица за защита нарушените им права, произтичащи от правото на ЕС. 

Ретроспекция на злополучния избор:

В отговор на европравните изисквания за публичност и прозрачност българското правителство прие проекта на Министерство на правосъдието за създаване на регламент за номиниране и избор на български магистрати в Съда на ЕС и  Общия съд -  Люксембург (ПМС 214 на 21.09.2010 г.). Правосъдното министерство назначи комисия по номинациите и започна "надпреварата".
11 кандидати бяха допуснати: Ана Георгиева Миленкова; Георги Ангелов Керелов; Димитър Живков Стефанов; Евгений Севдалинов Стайков; Емил Иванов Дечев; Жасмин Николова Попова-Генова; Катерина Бориславова Йочева; Марияна Христова Кънчева; Пламен Евгениев Борисов; Рената Георгиева Мишонова-Хальова и Таня Костадинова Стойнова.
С изпита по френски език – писмен и устен с успех над 5.50 се справиха  Ана Миленкова и Марияна Кънчева, а пълните отличници с 6.00 бяха проф. Жасмин Попова и Димитър Стефанов.
Но на финалното събеседване с комисията не се явиха Ана Миленкова и Жасмин Попова, за което няма обяснение в доклада на комисията.
Впоследствие – на 14 декември 2010 г., името на проф. Жасмин Попова бе оповестено от комисията по досиетата в списъка на бившите и настоящи дипломати, съпричастни към службите на бившата Държавна сигурност!?
Единствено "Правен свят" коментира историята около избора на наш съдия. Състоя се небивала дискусия в електронния сайт на списанието –  първоначално  градивна, впоследствие нецензурна, а вече и с нюанси на психопатия...
Явно доста анонимни юристи  се тресат от амбиции и биха искали да седнат за шест години на "Олимп"-а на европейското правосъдие – дали от щестлавие или заради впечатляващото месечно възнаграждение в размер на годишната заплата на един върховен български магистрат.
В очакването на нов конкурс ще напомня на "гневните анонимни критици", че  "злощастният" победител на предното издание на "конкурса" Димитър Стефанов вече притежава 12 години юридически стаж!

за 50%  против 50%  2159 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума