навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

С какви мотиви ВСС предлага магистрати за председател на СГС?

Източник: сп. Правен свят 18.01.2011 0 - A +

Битката за шефското място в Софийския градски съд (СГС) тепърва предстои. Кандидатите обаче са вече ясни. Те са четирима. Двама се самопредложиха – Десислав Любомиров и Мария Вранеску. Другите двама бяха издигнати от две петорки на Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдията от СГС Владимира Янева бе подкрепена от Петър Стоянов, Цони Цонев, Стефан Петров, Костадинка Наумова и Мая Кипринска. Зад и.д. шефа на СГС и ръководител на Наказателното отделение Величка Цанова застанаха Лазар Груев, Капка Костова, Галина Захарова, Георги Гатев и Марияна Дундова.
Никой в юридическата общност не отрича, че основната битка ще бъде между Янева и Цанова.
"Правен свят" поиска от ВСС информация за мотивите на двете петорки от съвета, с които подкрепят кандидатурите. Не само, защото те винаги представляват интерес. А и защото наши източници от Съдебната палата ни казаха, че трима от петимата вносители на кандидатурата на Янева, разпитвали що за човек и що за съдия е тя, само два дни преди да внесат предложението в деловодството на ВСС. (Пълните мотиви може да прочетете в прикачените файлове под материала - бел.а.)
Това, което на пръв поглед прави впечатление е, че мотивите за Янева са изложени на страница и половина, като текстът "по същество" е половин страница. Останалото е биографична справка. На места въпросните мотиви изключително много напомнят тези за Георги Колев при издигането му за шеф на Върховния административен съд (ВАС). "Г-жа Владимира Янева притежава отлична правна подготовка и професионален опит. Доказала е висок професионализъм, напълно отговорна, независима в своите решения, безпристрастна и почтен магистрат, неподдаваща се на каквото и да е влияние", пише в мотивите.
Мотивите за Величка Цанова са изложени на четири страници. Освен биографията й, вносителите са направили и една по-задълбочена проверка на работата й. Цитирани са номерата на девет дела от различни години, които са били на доклад на Цанова. Установили са, че "съдебните актове са подробно аргументирани от фактическа и правна страна. Правният анализ е прецизен и свидетелства за отлично познание на теорията и съдебната практика".
Освен това са направили още една справка – в периода 1 януари 2006 г. до 10 септември 2009 г., през който е била проверена с цел атестиране, Величка Цанова няма нито един отменен първоинстанционен съдебен акт.
През 2008 г. е приключила 134 дела, като 130 от тях са били свършени в срок от един месец, 3 – в срок от два месеца и само едно е приключено в срок от четири месеца. През 2009 г. и 2010 г. резултатите й са били почти същите като през този период тя вече е имала и административни функции, според мотивите.
Вносителите припомнят и факта, че тя е била избрана от колегите си за шеф на Наказателното отделение(НО). Тогава Георги Колев събра наказателните съдии и ги попита кого да предложи за шеф на НО на СГС. Величка Цанова бе единодушно подкрепена от колегите си. И въпреки че не е длъжен да се съобрази с това мнение, Георги Колев я предложи. Заради това сега ще бъде любопитно кого ще подкрепи – дали доскорошния си заместник, когото предложи и да изпълнява функциите шеф на СГС, докато не бъде избран титуляр, или Владимира Янева, за която се говори, че със съпруга й са близки семейни приятели с вътрешния министър Цветан Цветанов. Между другото, наши източници от съда споделиха, че двете семейства заедно са празнували Нова година в заведение във Велинград.
Преди избора кандидатите ще трябва да бъдат атестирани. Тук има друга любопитна подробност – Владимира Янева не е била атестирана през последните три години, което пък отново поставя въпроса – как петимата членове от ВСС, парафирали предложението за Янева, са сигурни, че залагат на съдия, който, както пише в мотивите: "притежава отлична правна подготовка и професионален опит. Доказала е висок професионализъм, напълно отговорна, независима в своите решения, безпристрастна и почтен магистрат, неподдаваща се на каквото и да е влияние... С отличното си аналитично мислене и способността й да взема бързи, обосновани и правилни решения тя винаги се е стремяла да прилага принципи за честност, независимост и върховенство на закона". 
 
 

 


за 49%  против 51%  1709 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума