навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Георги Вълев, Сумиста и Атмаджов окончателно в ареста

Източник: DarikNews.bg 11.01.2011 0 - A +

Апелативният съд във Варна потвърди арестите на търновския бизнесмен Георги Вълев, на Петър Стоянов (Сумиста) и Петър Атмаджов, разследвани за участието си като подбудители и помагачи в две убийства - на търновския адвокат Петър Лупов, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група. 55-годишният Атмаджов и соченият за лидер на престъпното сдружение 34-годишен софиянец Петър Стоянов са обвинени още за помагачество и подбудителство при убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 година с Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев и Райчо Стойнев, съобщават от съда.

От есента на миналата година спрямо Вълев са повдигнати две други обвинения -  за притежание на боеприпаси за ловно оръжие, както и за лихварство, извършвано през последните 10 години. От тримата само Атмаджов не се яви пред Варненския апелативен съд заради влошено здравословно състояние, в резултат на тежки хронични заболявания.

За да потвърди определенията на Шуменския окръжен съд от последните дни на миналата година, с които на тримата обвиняеми лица е било отказано изменение на мерките за неотклонение, днес апелативната инстанция за пореден път констатира, че по никакъв начин не е разколебано обоснованото предположение за участието на Стоянов, Атмаджов и на Вълев в престъпленията, за които се разследват. Освен високата обществена опасност на престъпните деяния, съдът цени и обстоятелството, че те са осъществявани от организирана престъпна група, действала на територията на столицата, в Пловдив, Велико Търново и Шумен.

Обвиненията за помагачество и подбудителство за две убийства са тежки и за тях законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен, без право на замяна. На това основание съдът потвърждава извода, че всеки един от мъжете може да се опита да се укрие от наказателно преследване. Последните показания на лица, вече разпитани по досъдебното производство, свидетелстват за оказван натиск върху тях. Тези факти съдът цени като реална опасност, ако са на свобода, тримата да се опитат да окажат въздействие върху важни свидетели и с това да осуетят разкриването на обективната истина. Нещо повече - по отношение на Вълев и Атмаджов има данни за престъпление, извършено на територията на град Плевен.

Очаквано най-големи коментари предизвикаха данните за здравословното състояние на Стоянов и на Петър Атмаджов. В материалите по делото се намират заключенията на 5 вече изготвени СМЕ, според които  бившият спортист може да пребивава в условията на ареста и да се лекува там. В ход е и изготвянето на нова 6 СМЕ, с участието на съдебни психиатри. Стоянов е посещаван всеки ден от лекари, за да му бъде осигурено медикаментозното лечение. Според него той се поддържал с 8 диазепама на ден, като единствената му цел била да доживее до съдебния процес.

Стоянов твърди, че от 2003 година спрямо него се води целенасочена кампания, която продължава и в настоящия момент. Според СМЕ, изготвена преди близо месец на другия обвиняем Петър Атмаджов, той страда от тежко двустранно заболяване на костите и от множество язви на дванайсетопръстника. Едновременното лечение на двете хронични заболявания  било сложно според адвокатите и Атмаджов се нуждаел от настаняване в болнично заведение. Заключението на медиците обаче е, че той може да се лекува в ареста.

Днес Варненският апелативен съд не получи нови основания, които да го мотивират да измени процесуалните мерки за принуда на Стоянов, Атмаджов и Вълев, разследвани по досъдебното производство за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието им в организирана престъпна група.

Определенията на Апелативният съд във Варна не подлежат на обжалване.

за 53%  против 47%  461 гласували


rss
Посети форума