навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Две дами ще си оспорват шефския стол на Софийския градски съд

Източник: сп. Правен свят 23.12.2010 1 - A +

Поне две сигурни кандидатури за председател на Софийския градски съд(СГС) са внесени официално във Висшия съдебен съвет – на сегашната и.д. председателка на съда Величка Цанова, която е и председател на наказателната колегия, и на съдийката от СГС Владимира Янева.
Кандидатурата на Янева е внесена от петима члена на ВСС – Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Цони Цонев и Мая Кипринска. За Янева се заговори още преди избора на предишния председател Георги Колев за шеф на ВАС, че се ползва с подкрепата на ГЕРБ и е в близки приятелски отношения с Цветан Цветанов.
Друга "петица", оглавена от председателя на ВКС Лазар Груев, е внесла кандидатурата на Цанова – Галина Захарова, Капка Костова, Марияна Дундова, Георги Гатев и Груев.
Наблюдатели веднага коментираха за "Правен свят", че в първата петица има само двама съдия – Костадинка Наумова, която преди да влезе във ВСС от квотата на парламента, бе зам.-председател на СГС и военния съдия Петър Стоянов.  Във втората петица само един не е съдия – Георги Гатев, известен адвокат.
От ВСС отказват официално да обяват внесените предложения до момента, защото не бил изтекъл все още срокът за внасяне – според администрацията на съвета и някои негови членове срокът изтича в петък, 24 декември. Според други – понеже петък е официален празник, значи срокът действително изтича в пенеделник и едва тогава кандидатурите могат да бъдат обявени официално. Всъщност няма никакви основания да се пази в тайна подобна информация за официално внесени предложения в един административен орган, работещ при условията на публичност и прозрачност.  
Някои членове на съвета припомнят, че не е изключено да има самопредложили се кандидати за председател на СГС. Споменава се името на съдия Мария Вранеску, която бе кандидат за този пост и при предишния избор. Във всеки случай едва ли ще има внесено отделно предложение от председателя на Софийския апелативен съд(САС) Веселин Пенгезов, който по действащия в момента закон има правомощие самостоятелно да внася кандидатура. На общо събрание на  САС в сряда Пенгезов е поискал от апелативните съдии да подкрепят кандидатурата на Величка Цанова, но колегията отказала, въпреки, че станало ясно, че повечето от апелативните съдии одобряват и подкрепят номинацията на Цанова. За отказа си съдиите изтъкнали два мотива – първо, общото събрание на САС няма такива правомощия по закон и подобна позиция е уязвима. (Съвсем различно е, коментираха след това съдии, ако например се направи подписка в подкрепа на Цанова, където всеки да се подпише в лично качество или пък да се даде подкрепа от страна на обществена или гилдийна организация.) На второ място, някои съдии са изтъкнали, че лансирането на дадена кандидатура от Веселин Пенгезов в момента, когато той самият е атакуван, може да дискредитира самата кандидатура, в случая – Цанова. Същевременно пък други припомниха, че преди време, когато Георги Колев трябваше да предложи на ВСС кандидатура за зам.-председател и шеф на наказателната колегия, той поиска мнението на колегите си от съда и Величка Цанова получи категорична подкрепа на съдиите от наказателната колегия.

за 50%  против 50%  845 гласували
???? 26.12.2010
?????...


rss
Посети форума