навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Съдебната власт ще чака правителството за 13-та заплата

Източник: Mediapool.bg 11.11.2010 0 - A +

Висшият съдебен съвет няма да раздава на своите членове и на магистратите 13-та заплата, освен ако правителството не реши да отпусне за служителите в държавния сектор. Това съобщи в четвъртък шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев след заседанието на институцията.

Колев заяви, че съдебният съвет няма желание да повтаря миналогодишния скандал с допълнителните заплати и твърдо е решен да не се отпускат подобни за цялата система. Изключение ще бъде направено само, ако Министерският съвет реши да даде на всички държавни служители.

В същото време обаче членът на ВСС призна, че най-вероятно ще се стигне до допълнително материално стимулиране в някои съдилища. Това ще се реши от конкретните административни ръководители само при положение, че има реализирани икономии.

Колев заяви, че при тази процедура шефовете на съдилища ще издават мотивирани заповеди за индивидуални награди, които ще се утвърждават от съдебния съвет. ВСС ще има право да спира изпълнението на заповедите.

В съдебната власт все още нямат представа с колко пари за парични награди ще разполагат. Това ще стане ясно в началото на декември. Основната част от средствата се очакват от преизпълнение на собствените приходи като прогнозите са за допълнителни 8-9 млн. лева. Част от тези пари ще отидат за изплащане на забавените хонорари на вещите лица и съдебните заседатели, както и за зареждане с гориво на съдилищата.

Иван Колев заяви и собственото си мнение, че магистратите, които са работили усърдно в системата, трябва да бъдат стимулирани като обясни, че "навсякъде се награждават". Той заяви, че с парите от преизпълнението на приходите няма как да се финансира преместването на Софийския районен съд, защото през декември няма как да се проведат обществените поръчки.

Преди да участва в заседанието на ВСС, Киолев говори и от парламентарната трибуна в рамките на дебата за бюджета за 2011 година. Той обясни пред депутатите, че с отпуснатите 2.5 млн. лева за капиталови разходи няма как да се решават основните задачи пред съдебната система за следващата година. Това е осигуряването на нова сграда за Софийския районен съд и доизграждането на единната система за борба с престъпността.

за 37%  против 63%  1105 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума