навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

ВСС готви коледни добавки за магистратите

Източник: сп. Правен свят 29.10.2010 0 - A +

Ще има 13 заплата в съдебната система, но не под формата на премии, а на награди, научи "Правен свят". Висшият съдебен съвет (ВСС) обмисля вариант да раздаде поощрения на магистратите и съдебните служители.
Според чл. 303 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) обаче поощрява се онзи съдия, прокурор и следовател, който прояви висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Размерът на наградата е до основното месечно възнаграждение, т.е. до една заплата. Това означава, че не всички ще получат допълнителни пари. Именно заради това през последните дни в съдебната система има брожения и недоволни. "Правен свят" научи, че някои административни ръководители са изпратили във ВСС предложения на парични награди на определени магистрати. Техните колеги обаче възнегодували как така са избрали точно тези хора, а не други, например.
Спор по въпроса е имало и във ВСС, научи "Правен свят". Част от членовете на съвета са искали в правилата за паричните награди подробно да се разпишат критериите, по които ще се посочват магистратите "отличници". Други пък смятали, че няма нужда от промяна на правилата, най-добре било да се раздадат награди на всички. Опонентите на тази идея изтъкнали, че няма нужда съдебната система да попада пак в центъра на общественото внимание, защото така и така положението било деликатно и напоследък все отнасяла къде справедливи, къде несправедливи критики. Трети пък предложили въобще да не се дават никакви награди и поощрения.
Днес шефът на Бюджетната комисия на ВСС Иван Колев каза пред "Правен свят", че предложенията за поощрения идват от административните ръководители на съответните съдебни органи и че това е в техните правомощия. Факт е, че ВСС може да откаже да даде наградата, но едва ли ще го направи. Колев обясни, че има магистрати, които работят много и заслужават да вземат пари. На въпрос на "Правен свят" не се ли опасяват от субективизъм от страна на административните ръководители, шефът на бюджетната комисия призна, че не могат да избягат от това и няма как да проверяват всички предложения. Но добави, че в органите, в които няма пари, няма да се раздават поощрения.
В крайна сметка обаче членовете на съвета са постигнали "примирие" – да се променят правилата за паричните награди. Бюджетната комисия на съвета веднъж е била нанесла известни корекции, но кадровици на Темида отправили възражения за това, че не са достатъчно конкретни критериите и дали няколко идеи. В момента правилата отново са в Бюджетната комисия, която ще изготви нов вариант и после отново ще го обсъди с останалите си колеги.
Членът на ВСС Капка Костова каза за "Правен свят", че вероятно до две седмици поправките ще бъдат готови и че докато правилата не бъдат приети от съвета, поощрения и награди няма да се раздават.
На няколко пъти при обсъждането на бюджета на съдебната власт за догодина председателят на ресорната комисия Иван Колев заяви пред медиите, че магистратските заплати се замразяват и че премии няма да има. Сега излиза, че съдиите, прокурорите, следователите и съдебните служители ще вземат пари, но под друга форма. И все още не е ясно дали ще вземат всички или само наистина изявилите се. На този етап не бил обсъждан въпросът кадровиците на Темида също да се награждават.
А пари за награди има. През тази година има преизпълнение на приходите на съдебната система, каза още Капка Костова. Т.е. парите няма да идват от другаде, те са собствени. Миналата година имаше 24 млн. лева излишък, който бе раздаден като премии. Тази година сумата била по-голяма. Ако тя не бъде изхарчена, ще трябва да бъде върната в държавния бюджет.
В края на 2009 г. заради магистратските премии се разрази скандал. Първото решение на ВСС беше да се дадат поощрения. Главният прокурор Борис Велчев възнегодува. Той не знаеше как да определи прокурорите-отличници. ВСС преосмисли решението си и стигна до извода на всички магистрати да им бъдат дадени ДМС-та.
Но от това пък остана недоволна изпълнителната власт. Финансовият министър Симеон Дянков отказа да преведе парите на Темида, въпреки че бюджетът на съдебната власт е независим. Стигна се дотам, че съдии сезираха Върховния административен съд. В крайна сметка финансовото министерство преведе парите в началото на тази година.
 

за 38%  против 62%  2422 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума