навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Петър Китанов е новият председател на Софийска адвокатска колегия

Източник: сп. Правен свят 05.07.2010 1 - A +

Новият председател на Софийската адвокатска колегия (САК) през следващите три години ще се нарича Петър Китанов. На балотаж в напрегната битка той успя да изпревари претендента си Владимир Дончев с 29 гласа. От упражнилите правото си на глас (валидно) 1331 столични адвокати, за Китанов са гласували 680 срещу 651 за Дончев. Играта се преобърна на балотажа на 4 юли, след като на първия тур на 26 юни Дончев грабна 504 гласа срещу 482 за Китанов.
След скандалния провал на изборите в края на януари и началото на февруари т.г. мотото на сегашния сблъсък бе "Промяна срещу статукво". Всички кандидати да обладаят столичната адвокатура се самонаричаха "Обединители" и обещаваха да работят за преодоляване на противоречията между стари и млади, между богати и бедни и пр. Но имаше явно разделение в предпочитанията – "За промяна" се афишираха от предизборния щаб на Владимир Дончев, според които претендентът му Петър Китанов е "рожба на статуквото", наложено от досегашния председател на САК Наталия Ценова, отпочнало още от предшественика й Траян Марковски.
Да не забравяме, че най-горчивата хапка в ябълката на раздора между лагерите бе лимузината "Ягуара" с регистрационен номер САК 01 САС, закупена през декември 2008 година. До нея превилегията да се докосва има единствено председателят по време на управленския си мандат и това вгорчи сънищата на доста софийски адвокати.
Оспорвана победа на балотажа постигна и превърналият се в ТВ-звезда адвокат на "Маргините" Людмил Рангелов, който ще оглави Дисциплинарния съд на САК, побеждавайки претендента си Стефан Първанов с 653 срещу 615 гласа.
Очаква се обжалване на изборите пред Висшия адвокатски съвет за "зачеркване" от избирателните списъци на адвокатите, които не са си платили членския внос за месец май до края на същия месец т.г.
Иначе този път под вещото ръководство на председателя на избирателната комисия Ралица Негенцова математически адсурди не бяха допуснати, както през зимата. Тревожно за претенциите на обявяващата се за най-свободна професия – адвокатурата, е че в избора на ръководните й органи в София са участвали около 11-12%. – 1358 души от 4783-ма регистрирани. И то като гласовете на 863-ма са били подадени от пълномощници!?  

за 43%  против 57%  1904 гласували
???? ??? 06.07.2010
1358 ???? ?? 4783-?? ????????????, ???? ?? 28,3 %, ?? 11-12%. ??????? ?? ????????? ????????? ??? ?? ???????? ;)Новини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума