навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Бивш висш прокурор оказвал натиск по случая "Приморско"

Източник: сп. Правен свят 08.06.2010 0 - A +

Уволнението на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов отприщило работата на прокуратурата по случаите за отстъпено право на строеж в Приморско. Това каза след днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) шефът на Етичната комисия Цони Цонев.
Вчера комисията е изслушала кмета на Приморско Лиляна Димова. Жената казала, че през 2008 г., когато е била избрана, е нямала никаква информация за отстъпеното право на строеж. Кметицата допълнила, че служители на общината са криели цялата документация за Приморско.
През тази година документите изведнъж започнали да се появяват. Цони Цонев каза, че това е станало след уволнението на Йордан Иванов. Шефът на Етичната комисия добави, че един човек се е оплакал на комисията, че Иванов му е упражнявал натиск по случаите с правото на строеж. По молба на въпросното лице Етичната комисия няма да оповестява името му. Но е взела решение да препрати документите на прокуратурата.
Тази тема бе засегната във връзка с една точка от дневния ред на съвета днес. По предложение на правосъдния министър кадровият орган на Темида трябваше да преразгледа решението си, с което назначи за изпълняващ функциите районен прокурор на Царево Катя Евтимова. Тя е един от обвинителите, чиято дейност се проверяваше във връзка с правото на строеж в Приморско.
На днешното заседание Цони Цонев заяви, че е получил доклада на Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП) вчера. Шефът на отдел "Вътрешен контрол" към ВКП Тома Комов е бил изпратен в Царево да провери само дейността на Евтимова.
Той установил следното.
През октомври 2009 г. районната прокуратура в Царево получава сигнал от трима общински съветници на Приморско – Денчо Гунчев, Пенко Калудов и Надя Диханова, в който се твърди, че в общината са подадени 14 молби-декларации за отстъпено право на строеж, които били с невярно съдържание.
Прокурор Евтимова извършва проверка, която установява, че в 12 от случаите няма извършено нарушение. Една част от материалите, обаче, са отделени и пратени на Бургаската окръжна прокуратура по компетентност. Материалите е трябвало да бъдат приобщени по досъдебно производство по чл. 283а от НК (длъжностно престъпление, свързано с приватизация, продажба, даване под наем или аренда), което се води срещу бившия кмет на Приморско Димитър Димитров.
В последните два случая обаче хората твърдят, че нямат имоти на територията на община Приморско и заради това искат да им бъде отстъпено право на строеж. Но това не било вярно, те имали имоти в Приморско. Но в тези два случая давността била изтекла. Тъй като става дума за престъпление по чл. 313 от НК – използване на документ с невярно съдържание, то давността е пет години. Молбите-декларации били подадени в началото на 2004 година. Заради това на 22 февруари 2010 г. прокурор Евтимова отказва да образува досъдебно производство поради изтекла давност.
В средата на май прокурорът от ВКП Каролина Хлебарова е пратена командировка в Бургас и Приморско, за да извърши проверка на място. Докато била в община Приморско изведнъг изникнал регистър, в който били имената на 499 души, които в периода 1 януари – 25 май 2004 г. са подали молби-декларации за отстъпено право на строеж. Оказало се, че лицето, което е водило регистъра в общината е назначено на работа на... 24 март 2004 година. Прокурор Хлебарова снела обясненията на служители на общината и заедно с копие на регистъра ги пратила по факса на РП-Царево. Веднага след неговото получаване Катя Евтимова отменила отказа си да образува досъдебно производство по чл. 313 от НК, и образувала дело по друг текст – чл. 311 от НК, където няма проблем с давността. Тя разпоредила на МВР-Приморско като същевременно поискала да се разбере дали има отстъпено право на строеж и през 2006 година – такива, които да не ги хване давността по текста за документа с невярно съдържание.
Според прокурора от ВКП Тома Комов колежката му не е извършила нарушение, мотивирала е постановленията си и правилно е отделила материалите.
На заседанието днес главният прокурор Борис Велчев заяви, че поема отговорността за създалото се положение с избора на Катя Евтимова за и.д. шеф на РП-Царево. Но призна, че прокуратурата е нямала друг вариант. Доскорошният началник Кънчо Крумов изкарал два мандата и няма право да изпълнява функциите, а третият прокурор категорично отказал. Накрая Велчев заяви, че като цяло оценката за работа на Районна прокуратура-Царево не е добра и призова ВСС да избере такъв човек за административен ръководител, който няма нищо общо със сегашното ръководство.
Георги Шопов предложи все пак ВСС да избере Кънчо Крумов за и.д., докато не се избере титуляр. Главният инспектор Ана Караиванова, обаче, припомни, че името на Крумов също се е завъртяло по медиите. Неговата майка била получила отстъпено право на строеж. Караиванова допълни, че инспектор вече е заминал за Приморско, който трябва да види дали няма забавяне на проверката от страна на Катя Евтимова и това да е довело до изтичането на давността или сигналът е бил подаден прекалено късно.
После се предложи третият прокурор да поеме нещата, докато въпросът не се реши. Но членът на съвета Стефан Петров каза, че жената е била юрисконсулт в община Приморско до 1999 г. и не желае да оглавява, макар и временно, прокуратурата в Царево.
И тъй като там няма свободни щатни бройки, за да се командирова четвърто лице, ВСС взе решение, с което задължава Борис Велчев до понеделник да внесе предложение за отпускане на една щатна бройка за РП-Царево. Като заедно с това направо да предложи и конкретен човек за поста.

за 50%  против 50%  1597 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума