навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Правителството дава две сгради на СРС

Източник: сп. Правен свят 01.06.2010 0 - A +

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди сградата на бул. "Драган Цанков", в която в момента се намират Софийския районен съд (СРС) и Софийската районна прокуратура (СРП) да бъде върната на съдебната система.
Това стана ясно след среща на премиера с представители на съдебната власт – председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев, главният прокурор Борис Велчев, шефът на Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев, председателят на СРС Красимир Влахов, районният прокурор на София Александър Налбантов.
Освен това на срещата са се договирили Държавното предприятие "Строителство и възстановяване" да предаде незабавно владението на  сградата на бул. "Цар Борис III" 61 – сградата на бившето ГУСВ, за да бъде изнесена там част от дейността на СРС. Това всъщност значи, че съдебната система ще получи и двете сгради.
През 2005 г. Министерският съвет прехвърли сградата на "Драган Цанков" на Държавното предприятие "Строителство и възстановяване", а даде на СРС и СРП сградата на бившите ГУСВ на бул. "Цар Борис ІІІ". Но до този момент размяната не бе осъществена.
Договорката е през лятото да се извършат спешни ремонти и реконструкция на сградата на ГУСВ, за да може след съдебната ваканция – през септември там да се нанесат гражданските колегии на СРС, част от прокуратурата и някои деловодства. Пари ще бъдат отпуснати както от бюджета на ВСС, така и от държавния бюджет.
Още две договорки са били постигнали на срещата. Първата е ипотеката на първия етаж на зданието на СРС на "Драган Цанков" да бъде прехвърлена на сградата на ГУСВ.
Миналата седмица председателят на СРС Красимир Влахов каза, че през 2007 г. държавното предприятие ипотекира в Корпоративна търговска банка за 5 млн. лева първият етаж от сградата на СРС на "Драган Цанков". Предприятието обаче не изплащало редовно ипотеката, даже имало сериозни забавяния и Красимир Влахов изрази сериозните си опасения, че има голям риск от пристъпване към публична продан.
Втората договорка с премиера е да се построи изцяло нова сграда за нуждите на съдебната система. Премиерът предложил това да стане на гаровия площад. Казал, че спирката на метрото не била много далеч, освен това спирали много автобуси и трамваи на градския транспорт. В новата сграда щели да се нанесат не само СРС и СРП, но и някои други съдебни органи, като Административен съд – София област, който в момента е под наем на ул. "Съборна".
Обсъдена е идея и за мястото зад Съдебната палата (на кръговото на трамвай №5). Но там имало и частни интереси, така че можело да възникне проблем. Докато теренът пред Централна жп гара бил изцяло държавен.
След срещата с премиера председателят на СРС, районният прокурор на София и министрите на правосъдието и регионалното развитие Маргарита Попова и Росен Плевнелиев спешно се събраха, за да изготвят доклад и предложение за промяна на собствеността на сградата на "Драган Цанков", което още утре да бъде внесено на заседанието на Министерския съвет и гласувано.

за 50%  против 50%  1207 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума