навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Софийски районен съд застрашен от пълно блокиране

Източник: Mediapool.bg 27.05.2010 0 - A +

 

Повече от реална е опасността Софийският районен съд (СРС) да спре да работи, ако до края на година не бъде решен дългогодишният проблем с недостатъчния сграден фонд. Това предупреди в четвъртък пред Висшия съдебен съвет председателят на съда Красимир Влахов.

Той допълни, че проблемите на съдилището продължават да се задълбочават и след 1 януари 2011 година ще бъде изключително затруднено насрочването на съдебните заседания заради липса на достатъчно помещения.

Влахов предложи, ако не се намери сграда бързо, да се прибегне към редуциране на съдебния район, в който работи СРС. Според него, ако по-малките райони от покрайнините на София преминат към други районни съдилища, натовареността може да спадне с около 10%.

"Всяка глътка въздух ни е необходима", коментира Влахов.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев предложи спешна среща с премиера Бойко Борисов и ВСС. По думите на Груев пълното безхаберие на държавата, в лицето на три правителства, е довело съда до ситуацията магистратите да се намират в унизително положение.

В сградата на Софийския районен съд работят около 250 съдии и прокурори. Годишно СРС разглежда 15 000 дела, които се падат на 138 съдии при голям недостиг на помещения. Последните изследвания на Висшия съдебен съвет показаха, че всеки един тях гледа средно по 92 дела на месец. В същото време в българската съдебна система има множество по-малки районни съдилища, в които съдии със сходни заплати гледат по 6-7 дела на месец.

Софийският районен съд не притежава и сградата, в която работи. Тя е собственост на държавното предприятие "Строителство и възстановяване". Преди месеца стана ясно, че първите два етажа са ипотекирани в нашумялата напоследък Корпоративна търговска банка.

за 52%  против 48%  762 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума