навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

ВСС оневини Веселин Пенгезов за "Октопода"

Източник: сп. Правен свят 13.05.2010 0 - A +

Николай Велков твърдял, че СРС-тата от килиите са манипулирани. Казал, че познава Роман Василев, не е обелил и дума за шефа на САС

Висшият съдебен съвет (ВСС) оневини председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов за "Октопода". Според съвета Пенгезов не е нарушил етичния кодекс на магистратите.
Причината, поради която Етичната комисия на съвета започна проверка, бяха записани разговори в килиите между членове на групата на "Октопода". В тях обвиняемият адвокат Николай Велков казва, че държи 3-4 гласа във ВСС и така е помогнал висш магистрат да бъде избран на ръководен пост. В последствие се разбра, че става дума за Веселин Пенгезов.
Етината комисия не е установила никаква връзка между Велков и Пенгезов. Самият Велков пред комисията е казал, че познава много магистрати, но не и Пенгезов.
Адвокатът обаче направил други, много интересни изказвания. Според него специалните разузнавателни средства (СРС) от килиите са били манипулирани. Твърдял, че не е споменавал името на Пенгезов, а това било вмъкнато. За сметка на това признал, че споменал името на друг магистрат, което обаче било изтрито от СРС-тата. Казал, че познава заместник-градския прокурор Роман Василев. Двамата седели бюро до бюро в Комсомола.
Заради съмненията си за манипулиране на СРС-тата Николай Велков казал пред членовете на Етичната комисия, че на по-късен етап ще поиска да им се направи експертиза и така да докаже твърденията си.
Освен всичко друго ВСС е направил проверка и на други думи на адвоката – а именно, че се е наложило "да спасява член на съвета".
В четвъртък шефът на етичната комисия Цони Цонев отказа да съобщи името на колегата си. Но от думите се разбра, че комисията е проверявала за познанството на Велков с Иван Димов и какъв е бил поводът за това.
Цони Цонев двамата са се запознали като членове на консултативния съвет към омбудсмана Гиньо Ганев. По-късно Велков за малко е бил и член на организация "Алианс за правно взаимодействие", чиито ръководител е Иван Димов.
Етичната комисия провери и думите на Пенгезов за обаждането на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев минути преди началото на делото за мярката на Антон Петров-Хамстера по делото срещу "Наглите". По думите на шефа на САС 20 минути преди да започне мярката Йовчев му звъннал и му казал, че в ДАНС е получен анонимен сигнал срещу него, в който се казва, че е взел пари, за да пусне Хамстера.
Кадровият орган на Темида е установил, че такъв разговор действително се е състоял. Секретарката на Цветлин Йовчев се обадила на Пенгезов. В същото време шефът на САС е бил в компанията на заместника си Стефан Гроздев и на председателя на Военно-апелативния съд Петьо Петков. Последните двама са потвърдили думите на Пенгезов за разговора.
Освен това ВСС реши, че няма никакви данни шефът на САС да е оказвал каквото и да е влияние върху съдебния състав, който гледа мерките на "Наглите" и "Октоподите". Най-малкото, защото те са били сред онези съдии, сложили парафите си под подписката срещу назначаването на Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд.

за 48%  против 52%  862 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума