навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

"Компрометирани" магистрати се разминаха без уволнения по случая "Красьо"

Източник: Mediapool.bg 04.02.2010 2 - A +

Висшият съдебен съвет (ВСС) не наложи уволнения след първата порция приключили дисциплинарни производства срещу магистрати, замесени в скандала с лобиста Красимир Георгиев, станал известен като Красьо от Плевен. В четвъртък т.нар. правителство на съдебната власт реши да понижи в ранг трима от 18-мата, засечени с разговори и срещи с "черничкия човек с ланците".

Това са прокурорът в Окръжната прокуратура Стара Загора Петър Василев, съдията в Софийския градски съд Румяна Чиналова и подалият оставка шеф на Районния съд в Несебър Пламен Найденов.

ВСС реши, че и тримата с действията си са уронили престижа на съдебната власт, както и че са компрометирали с действията си своята чест и позицията си в обществото. Това обаче се оказа недостатъчно за уволнение и тези компрометирани магистрати ще останат на старите си позиции в система с малко по-ниска заплата.

Петър Василев е бивш окръжен прокурор на Стара Загора. След приключването на мандата той прекарва пет години като редови прокурор и решава през миналата година да се кандидатира отново за шефския пост. В период от 27 май до 16 юни 2008 година магистратът провежда две лични срещи и 11 телефонни разговора с Красимир Георгиев. На 17 юни се провежда гласуване във ВСС и той не е избран за поста.

Пред дисциплинарната комисия на съвета той е обяснил, че е видял Красьо в група с други магистрати и поддържал контакти с него, защото го е мислел за магистрат.

Съдия Румяна Чиналова кандидатства за ръководния пост в Старозагорския окръжен съд. Между 18 май и 17 юни тя провежда 30 телефонни разговора с "черничкия". Пред комисията обяснява, че го е търсила, за да намери работа на сина й. Гласуването на Чиналова се провежда 15 юли и тя не е избрана.

И двата случая магистратите спират контактите си с Красьо около датата, в която членът на ВСС Иван Колев оповестява публично слуховете, че този човек пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро. Чиналова също е наказана с понижаване в ранг за две години, което автоматично води до по-ниска заплата.

Подалият оставка от поста ръководител на съда в Несебър Пламен Найденов бе наказан с понижаване в ранг за 3 години. Съдията е провел 21 разговора, има и 9 разменени SMS-а. Това е станало в периода 9-18 юни. На 10 юни ВСС за първи път гласува кой да заеме ръководното място в този съд, но изборът е неуспешен. Последва второ гласуване на 22 юли и Найденов е избран.

Той е обяснил, че с Красьо го е запознал с негов приятел от чужбина и не е имало разговори по служебни теми. Въпросният приятел също е свидетелствал в негова полза. Въпреки "невинния характер" на тези контакти, разговорите и при тримата спират в момента, в който Красьо става публично известен с пазаруването на гласове във ВСС.

От дисциплинарната комисия заявиха, че и в трите случая не са намерили достатъчно доказателства, че магистратите са използвали контактите си за ходатайстване.

ВСС пожали и брачната съдийка в Софийския районен съд Милка Политова. Тя се размина с 25% намаление на заплатата за срок от 2 години, въпреки че забавила решаването на над 40 дела, сред които присъждане на деца на даден родител и предоставяне на обезщетения.

за 45%  против 55%  861 гласували
elica1204 04.02.2010
???? ???????????, ??? ??? ??????? ... ? ??? ???????? ???? ???? ?? ??????? ?????? ?? ??????, ? ??? ?? ????? ?? ??????????? ?? ??????????? ?? !?!?
???? 07.02.2010
? ???? ?????????????? ? ? ???????...!? B?? ??????????? ?? ?????....???? ? ?? ????????...!Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума