навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Битката за столичната адвокатура започна

Източник: сп. Правен свят 29.01.2010 1 - A +

На 30-ти и 31-ви януари ще се проведе избор на поредния председател на Софийската адвокатска колегия (САК). Стана традиция в годините на прехода този избор да минава при висок градус на емоциите. И този път в общественото пространство се изсипаха сериозни обвинения срещу бившето ръководство в лицето на адвокат Наталия Ценова, както и прогнози кой ще спечели поста й. За съжаление повечето са анонимни!
В тазгодишната битка Наталия Ценова няма да участва, тъй като вече има два мандата (от по 3 години) като председател на САК, което е пределнодопустимото според Закона за адвокатурата.
Регистрираните и допуснати до състезанието кандидати са петима – две дами Веска Волева и Юлия Савева и трима господа – Владимир Дончев, Тодор Филипов и Христо Христов.
Бяха тиражирани анонимни становища, че настоящият избор бил "манипулиран" и "предизвестен" от досегашното ръководство на САК с цел "да се запази статуквото на всяка цена чрез псевдозаконни механизими", "да се запази формулата следващият председател да е от досегашния екип". Твърди се, че в гилдията било ясно, че протоколите за избора били предварително готови и за победител бил обявен настоящия секретар на САК адвокат Тодор Филипов.
Отговорът на досегашния председател Наталия Ценова бе, че тези обвинения са виртуални и че подобни твърдения се зараждат като цунами във всяка предизборна година. Тя е категорична, че вотът не може да бъде предопределен.
Според други, сондажи на настроенията на адвокатската общност в София сочат Владимир Дончев като най-вероятния нов председател на САК.
Имущественото статукво на САК през последните години стана доста внушително – почивната база в "Лозенец" се превърна в категория като суперлуксозен хотел, бе закупена и обзаведена нова сграда на колегията, както и един лъскав "Ягуар", който да вози председателя при изявите му в обществото. Въпреки материалния стандарт, единият от претендентите за председателското кресло адвокат Христо Христов смята, че "колегията се сдоби и с бюрократична структура и отношение към редовите адвокати, за която могат да завидят и класиците на юрократизма".
Предстои денят на изборите. Последният път - на 27 януари 2007 г. адвокат Наталия Ценова спечели с 800 гласа срещу 273 гласа за основния й претендент адвокат Бойко Войнов.

за 51%  против 49%  918 гласували
ivan ivanov 29.01.2010
?? ??? ? ???? ??????????? ?? ?-?? ??????? ?????? ???? ??????????? - ??????????? ? ?? ?? ?????? ??? ? ????????, ?? ????????? ?? ???????????? ????, ?????????? ?? ??????????? ???????. ????? ? ?? ?? ????????? ????????, ????? ??????? ?? ??????? ? ?? ???????? ? ???????????? ???????. ????????? ? ??????? ? ???????. ?????? ??? ????????? ????? ????????? ?? ???????????, ??? ???? ?????? ????? ????? ??????? ???? ????????? ?????.Новини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума