навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Нова служба за достъп до Националната база данни ”Население” в СРС подобрява обслужването на гражданите

Източник: Софийски районен съд 27.01.2010 0 - A +

Ръководството на Софийски районен съд (СРС) има удоволствието да ви извести, че успешно завърши вторият етап от реорганизиране работата на съда, с цел подобряване условията на труд и обслужването на граждани.
След преместването на бюро „Съдимост” (в сградата на Нотариата) в освободените помещения в сградата на съда, вече е създадено ново деловодство, в което се помещават всички дела по заповедни производства. Разделянето на гражданските деловодства цели системата за управление на делата да заработи пълноценно, което значително ще облекчи подаването на справки за гражданите. В новото заповедно деловодство работят 12 деловодители. За 2009 г. те са обработили над 70 000 (70 хиляди) дела.
Като сериозна крачка по пътя за по-доброто обслужване на гражданите, ръководството на съда отчита и създаването на служба за достъп до Националната база данни ”Население”. Достъп до тази информация имат трима служители на съда, съответно в трите сгради – основната, на Брачна колегия и на Държавен съдебен изпълнител. Възможността съдиите да правят справки в НБД „Население” ще спести както процесуално време, така и средства и нерви на гражданите. До този момент съдът задължаваше ищците по делата да представят доказателства за адрес, финансово състояние, смърт и т.н. на ответника. Събирането на тези доказателства отнема средно около месец, освен това за всяка справка по инстанциите гражданите заплащат държавни такси.   От 14 януари 2010 г. в СРС тези справки се правят за около час.
Въвеждането на достъпа до НБД „Население” значително ще облекчи работата на призовкарите в СРС, но за съжаление няма да намали натовареността на съдиите.
Отчетният доклад на съда за миналата година е в процес на изготвяне, но текущите данни сочат, че за 2009 г. гражданските съдии в СРС общо са разгледали 20 000 (20 хиляди), а наказателните съдии са решили  1 000 (хиляда) дела повече от предишната 2008 г.

за 56%  против 44%  916 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума