навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Промените в НПК минаха на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Атака"

Източник: Мediapool.bg 27.01.2010 2 - A +

Предлаганите от Министерския съвет промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) не бяха подкрепени в парламента, макар и по различни причини, от Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС. Законопроектът бе приет на първо четене в сряда с гласовете на ГЕРБ и "Атака".

Основните корекции в НПК са свързани с даването на право на полицаите да свидетелстват пред съда, легитимирането на специалните разузнавателни средства (СРС) като годни доказателства и премахването на нормата, която позволяваше на обвиняемите да поискат прекратяване на делата, ако разследването продължи повече от две години.

При делата от значим обществен интерес се предвижда въвеждането на фигурата на "запасен защитник", който да замества титулярния адвокат, когато той не се явява на съдебни заседания без уважителна причина.

Неправителствени и правозащитни организации вече разкритикуваха някои от предлаганите промени с аргумента, че нарушават Европейската конвенция за защита правата на човека и, ако бъдат приети, ще доведат до серия дела пред съда в Страсбург основно заради запасния защитник и формалната възможност да се издава осъдителна присъда върху наличие на няколко неодостатъчни сами по себе си доказателства.

Пред народните представители в сряда министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че настоящият НПК е твърде формален има твърде много забрани, които не дават възможност на държавните органи да се справят с престъпността.

"Предлагаме да може да бъде ангажиран в по-голяма степен държавният ресурс в разследването на тежката престъпност, да се опростят процедурите и да се разширят правата на пострадалия в наказателния процес", каза министърът.

Според нея тези промени са само първата крачка, за да се направи процесът такъв, какъвто държавата заслужава.

Синята коалиция няма да подкрепи законопроекта, защото той не е бил защитен пред гилдиите, които ще го прилагат. Такъв вид законопроект не е експертна работа, а политическо дело, трябваше да се измине дълъг път, а той не е изминат, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Според него министърът не е експерт, а политик и е трябвало да мине през това трудно упражнение, което се нарича политическа защита на законопроекта.

В заключение Костов посочи, че Синята коалиция не може да гласува за проект, който ще бъде пренаписван основно от правната комисия.

ДПС няма да подкрепи този законопроект, защото той ограничава човешките права, дебалансира страните в процеса и превръща обвинението и прокурора в силната страна, каза заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров. Той определи като "уникално творение" идеята за запасен защитник. Една осъдителна присъда не може да се основава само с показания, събрани с тайни средства, като специални разузнавателни средства или свидетел с тайна самоличност, посочи Бисеров.

Няма да подкрепим този законопроект, защото са нарушени балансите между търсене на бързина и ефективност и защитата на правата на хората, каза Мая Манолова от името на Коалиция за България. Ако се стигне до осъдителни присъди с участие на запасен защитник, България ще бъсе осъдена многократно в Страсбург, тъй като обвинителят като страна в процеса не би трябвало да посочва защитник при никакви обстоятелства, заяви Мая Манолова.

Подкрепата си изказаха народните представители на ГЕРБ и "Атака", чийто гласове по принцип са достатъчни, за да бъде приет законопроектът. Според депутата от ГЕРБ Павел Димитров промените са навременни, тъй като със сега действащия НПК не може да се осъществява ефективна борба с престъпността. Колегата му Димитър Лазаров допълни, че тези промени ще доведат до облекчаване на работата на дознателите и прокурорите.

ПГ на "Атака" ще подкрепи законопроекта, въпреки че има спорни моменти в него, които не приемаме за решаващи, каза Явор Нотев. Според него има много добри предложения в проекта, които заслужават подкрепа. "Атака" има резерви по отношение на създаването на нови институти, като запасния защитник, допълни Нотев. Не бихме се съгласили присъдата на съда да бъде застъпена единствено и само на базата на тайни доказателства, да се разпитва разследващ орган, както и отпадането на срока за внасяне на обвинителен акт в съда.

"За" правителствения проект гласуваха 100 души, 61 бяха "против", а седем се въздържаха.  По искане на Четин Казак от ДПСзаконопроектът беше прегласуван. При втория вот  проектът беше подкрепен от 98 депутати, 68 бяха "против", а трима се въздържаха. По предложение на председателя на правната комисия Искра
Фидосова, депутатите приеха удължаване на срока между първо и второ четене на максимално допустимия от 30 дни.

за 46%  против 54%  964 гласували
???????? 28.01.2010
???? ?????? ????? ????? ?? ????????? ?????? ????? ?????, ?? ????? ????? ?? ???? ?? "?????" ?????????????, ? ???? ?? ?????????? ???????!
krivMakaron 28.01.2010
???? ??? ?? ? ??????????? ??? ????? ? ????????????? - ?? ?? ?????? ??? ???? ?? ? ???????? ? ?? ?????????? ??? ????? - ?? ??? ??? ? ??? ! - ???? ???? ? ??? ?? ?????????? ??? ????????? ???????? - ???????? ?? ?????? ?????? ? ?????? ?? ?? ???????? ? ??? ? ????? !


rss
Посети форума