навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Нов Център за спогодби ще спомогне за намаляване на висящите дела чрез медиационни техники

Източник: Софийски районен съд 26.01.2010 0 - A +

На 27 януари 2010 г. (15:45 ч. – 17:45 ч.) България ще направи решителна крачка към подобряване на съдебната си система, която има съществена роля в борбата на страната срещу широкоразпространената корупция и забавянето на дела - проблеми, заемащи значително място в дебатите между българските длъжностни лица и тези от Европейския съюз.
Софийски районен съд, най-големият и най-натовареният първоинстанционен съд в страната, ръководен от Председателя си - съдия Красимир Влахов, създаде първия и най-иновативен "Център за спогодби" в страната. Основаването на Центъра представлява положително развитие за българското правосъдие и цели въвеждането на по-справедлив, ефективен и достъпен европейски стил на правораздаване и разрешаване на съдебни спорове.
Новият Център за спогодби се намира на бул. „Патриарх Евтиний” 2 и ще отвори врати за работа с граждани в края на януари. Двама съдебни служители ще работят като координатори на Центъра за спогодби.
Основната цел на Центъра е да допринесе за създаването на култура за използване на медиационните техники, която ще помогне за намаляване на висящите съдебни дела. Страните по всички дела, образувани в Софийския районен съд, ще могат да ползват услугите на Центъра за спогодби. Той ще бъде полезен на страните по почти всички дела, но ще е от изключителна полза за страните по делата за делба на имущество, непозволените увреждания, трудовите дела, семейните и търговските дела. Използването на Програма „Спогодби” и Центъра към нея ще помогне за по-бързото разрешаване на висящите в съда спорове и така ще спести на страните време и пари. Повече от 40 съдии и медиатори ще работят на доброволни начала за Програма „Спогодби”.
Съдия Влахов сподели: "това е реализация на една идея, върху която съдиите от нашия съд, ръководството му и медиаторите от София работят от доста време. Горд съм, че сме намерили подходящо място за такова важно начинание. Убеден съм, че чрез Програма „Спогодби” и Центъра за спогодби ще осигурим по-широк достъп до правосъдие на жителите на град София и че предприемаме важна стъпка за реформиране на българската съдебна система."

      Програма „Спогодби” е започнала през 2006 година. В следващите три години 12 съдии са били обучени от специалисти от Харвардския юридически факултет, още 10 съдии и двама съдебни служители са били обучени от български медиатори. Това е станало възможно благодарение на финансовата подкрепа на Фонд „България” и Американската агеция за международно развитие.

за 48%  против 52%  894 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума