навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Борис Велчев ще иска от ВСС да прегласува решението си за целевите награди

Източник: сп. Правен свят 09.12.2009 0 - A +

Извинително-пояснително писмо на главния прокурор Борис Велчев до прокуратурите в страната предизвика вълна от недоволство в държавното обвинение. Причината са парите за "коледни" на магистратите.
В писмото, разпратено снощи до апелативните прокуратури в страната, Велчев се оправдава как Висшият съдебен съвет (ВСС) се опитва да го изкара най-лошия началник в съдебната система.
Всъщност главният прокурор негодува срещу решението на ВСС да даде картбланш на всеки административен ръководител сам да определи на кои магистрати и съдебни служители да даде целеви парични награди и по колко. Съдебната власт има за харчене 24 млн. лева.
"На последното заседание на ВСС бях умишлено или случайно заблуден, че въпросът с допълнителното материално стимулиране (ДМС) за текущата година е решен по начин, по който е бил решен миналата година. Оказа се, че това не е вярно". Така започва писмото на Велчев на обвинителите.
После той цитира правилника за ДМС на ВСС, според който целеви награди се дават само на онези магистрати и съдебни служители, които имат заслуги за "постигането на конкретен резултат". Това, според Велчев силно ограничава броят на прокурорите, които могат вземат "коледни".
Ако се отпуснат награди на почти всички, то това означавало заобикалянето на друг текст от правилата, а именно за даване на ДМС-та. Според въпросните правила ДМС се дава за цялостен принос. Т.е. пари получават почти всички магистрати, без тези, които имат дисциплинарни наказания.
"Не мога да си представя, че ВСС очаква главният прокурор да заобиколи правилата и под формата на целеви награди за конкретен принос всъщност да извърши ДМС за цялостен общ принос на всички прокурори, следователи и служители в системата на прокуратурата. Не зная как мога да издам 5000 заповеди, отчитащи някакъв "индивидуален принос"... Казвам това не само заради санкциите, до които това би довело при следващия одит на Сметната палата, а и заради разбирането ми, че каквото има да се прави, трябва да се прави по правилата", пише още Велчев.
Според него през годината са се случи три нередни неща – под претекст, че е криза не са били запълнени свободните щатни бройки в прокуратурата, което довело до допълнително натоварване на обвинителите, вместо разтоварване; дават се премии в момент, когато цялата държава изпитва финансови трудности, вместо съдебната система да се солидализира с държавните служители, които няма да получат премии; обявено било, че ръководството на съдебната система има две възможности – да раздаде 24 млн. лв. като ДМС или да ги върне в държавния бюджет. Освен това решението на ВСС създало очаквания в прокурорите, че ще получат коледни бонуси.
Проучванията на Велчев показали, че шефовете на съдилища в цялата страна ще раздадат целеви награди на почти всички съдии. Ако той пък нарушал правилата, то тогава се създава неравенство между съда и прокуратурата. Но, тъй като всеки съд е самостоятелно юридическо дружество, то всеки шеф на съд сам може да определи кои негови съдии и служители имат индивидуален принос. В прокуратурата това било невъзможно, защото тя е единна и централизирана, според съдебния закон. Което пък означавало, че главният прокурор трябва да прецени за всичките си 5000 служители и прокурори.
Според Велчев ще се създаде напрежение в системата между, от една страна съдии и прокурори, а от друга – между самите прокурори и следователи – едните ще вземат, пък другите няма.
Велчев смята, че така ще се появят "добри" шефове, които се грижат за работливите си подчинени, и един "лош" – той, който отказва да оцени приноса на колегите си. А фактът, че главният прокурор смята, че хората му заслужават да получат премии не по-малко от съдиите, нямало значение.
"От него (главния прокурор – бел.ред.) ще се очаква да се опитва да мотивира подчинените си да работят повече през следващата година, след като силно ги е настроил против себе си с отказа си да осъществи ДМС под формата на целеви награди в нарушение на правилата. Не мога да си представя как мога да искам от колегите си да работят повече, след като съм бил единственият "лош" ръководител, който не уважава труда и усилията им", пише още Велчев.
Решението на ВСС породило напрежение в прокуратурата.
"След като видях обидената реакция на колегите, аз предпочитам да изтърпя обществения укор, че е неморално в криза да се раздават премии, отколкото скритата съпротива на прокуратурата, която ще се почувства пренебрегната и недооценена на фона на останалите магистрати", казва Велчев.
Той е предложил следното на ВСС - да преразгледа решението и вместо целеви награди, на приеме отпускането на ДМС-та. Имал уверения на членове на съвета, че на заседанието си утре ще прегласуват решението си.
Донякъде главният прокурор е прав – има правила и те трябва да се спазват. Иначе ще се стигне до завист и ненавист между колеги. Освен това далеч не всички прокурори и съдии заслужават бонуси.
От друга страна обаче Велчев сам си е виновен. Той е член на съвета по право и участва във всички заседания. Беше и на заседанието на 3 декември, но си тръгна преждевременно и не дочака точката за целевите награди. Освен това дневният ред се разпраща на членовете на съвета предварително поне ден-два и всеки може да се запознае с него. Правилата за ДМС-та са достъпни. След като медиите разполагат с тях, няма никаква пречка и главният прокурор да ги получи. Така той можеше предварително да каже възраженията си и да лобира за ДМС-та, не за целеви награди.
От друга страна, той явно е бил доста ангажиран и заради това си е тръгнал по-рано от заседанието на съвета. Но на следващия ден, след като е научил вече за решението за целевите награди, Велчев вместо да говори с медиите и да казва колко е несправедливо и как бил заблуден, трябваше директно да отнесе въпроса към ВСС и да го помоли да прегласува решението си.
И така нямаше да се стигне до това прокурорите да обявят "тих бунт" срещу обвинител №1.
Всъщност най-правилното решение е следното – след като сме в криза и се свиват бюджетите, вдигат се акцизите и се налагат и други финансови ограничения, то никой, абсолютно никой в държавния сектор не трябва да получава коледни добавки. Така ще е най-справедливо.

за 48%  против 52%  1131 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума