навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Инспекторатът на ВСС поиска наказание за целия съд в Дупница

Източник: Mediapool.bg 15.04.2009 1 - A +

 

 

Заради огромно количество нарушения, направени през последната година, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложи за наказание целия районен съд в Дупница. Така нареченото "правителство на съдебната власт" ще разгледа предложението на инспекторите за намаление на заплатите на всичките 12 съдии, включително и на председателя на съда Ели Скоклева.

Тя е дала "светъл" пример на своите подопечни, като е разгледа девет дела със съществени нарушения от януари 2008 година до февруари 2009 година. ВСС може да намали заплатите на магистратите с 10 до 25 процента за срок от 6 месеца до 2 години. Средната заплата на съдия в районен съд заедно с прослужените години и бонусите е около 2000 лева.

Предложението на инспектората е заради проверката на 87 дела от административно-наказателен характер (за налагане на глоби – б.р.), в които са открити нарушения.

По 42 от тях не е имало публични заседания и дори не са изготвени съдебни протоколи. При други 19 случая са допуснати редица нарушения по протоколите – липсва подпис от съдебен секретар, не е отбелязвано кога е завършило заседанието, няма информация кой се е явил в залата, не е посочена и самоличността на нарушителя.

От оскъдната информация в протоколите се разбира обаче, че в съда не са разяснени правата на нарушителя, не са отразени обясненията му, както и доказателствените му искания. В протоколите няма и данни за разпити на свидетели и кратко съдържание на пледоариите.

Част от протоколите са писани със задна дата, е установила още проверката на Инспектората. Така се стига до извода, че не са водени публични заседания. Липсват и декларации на задържани лица при тяхното арестуване, като не са им разяснявани правата. Когато обаче по процесите е имало адвокати, правата на нарушителите са спазвани.

Проверката установи, че в повечето случаи съдът не е уведомявал за случаите и Районната прокуратура в Дупница.

Проверка на РПУ в града от преди половин година показа, че в града на т. нар. братя Галеви съдебната система и другите правоохранителни органи са далеч от идеята за нормална работа. Там за уволнения бяха предложени двама полицаи, за които се оказа, че са пропускали да завеждат жалби на граждани за отправени заплахи от хора в обкръжението на Галеви.

Преди седмица при подобна проверка съдебната институция установи съществени нарушения в работата и на друг близък до София районен съд – този в Своге. Неговата председателка също бе предложена за наказание.

за 51%  против 49%  2151 гласували
000 15.04.2009
????? ? ?? ???????? ? ??????. /??, ??/ ???????? ??????? ???? ???????.



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума