навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Краят на лихвоточките идва до 5 години

Insurance.bg 03.11.2008 0 - A +

Право на компенсация ще имат хората с имущество до 40 000 лв.

Хората, които все още не са осребрили лихвоточките си, имат последен шанс да го сторят в идните 5 години. Дотогава въпросът трябва да се уреди веднъж завинаги, реши икономическата комисия на парламента. Промените в Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове предстои да се гледат окончателно в пленарна зала.
Вдига се стойността на имуществото на гражданите, до която не се нарушава правото им да получат левове срещу спестовните си числа. Досега таванът беше 15 000 лв., но с промените става 40 000 лв. Това означава, че гражданинът може да попадне в т. нар. "окончателни списъци", които му дават право на компенсация, само ако не притежава у нас или зад граница жилищни имоти, вили или друго имущество като например банкови влогове, акции, произведения на изкуството, земеделски земи, МПС и др. на обща стойност над 40 000 лв. Стойността на жилищата и вилите представлява данъчната им оценка. Отпада ограничението, според което хората не могат да се възползват от правата си, ако са прехвърляли жилищни имоти на други лица след 1 януари 1981 г. Досега всички тези условия бяха ключовите пречки пред това по-голямата част от гражданите с лихвоточки да не могат да получат левова компенсация.
Възрастните хора най-сетне ще могат да прехвърлят жилищноспестовните влогове, открити до 31 декември 1990 г., на своите деца или внуци, а пък съпрузите ще могат да ги прехвърлят помежду си, гласят още приетите от икономическата комисия промени в закона. Досега тази възможност не съществуваше. Депутатите не подкрепят идеята спестовните числа да могат да се превръщат в жилищни компенсаторни записи.
След като промените влязат в сила, започва да тече 6-месечен срок, в които хората ще могат да докажат пред местните комисии, че отговарят на условията за получаване на компенсацията. На базата на това кметовете до 1 година ще изготвят последните окончателни списъци. Левови компенсации ще се изплащат само на гражданите, които попаднат във въпросните списъци и които придобият или започнат да строят жилище в срок до 5 години от влизането в сила на промените.
В момента лихвоточката е 6 ст. Тя се определя от Националния компенсационен жилищен фонд, ръководен от Гаврил Митов, като се вземат предвид инфлацията, пазарните цени на жилищата и наличните средства във фонда.

за 47%  против 53%  809 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума