навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Почина Кристиан Таков

Източник: Vesti.bg 12.07.2017 0 - A +

Почина Кристиан Таков Снимка: nova.bg

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал във вторник. Това съобщиха близките му. 

Той си отиде на 51-годишна възраст. Той беше съветник по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев.

"Доц. Кристиан Таков бе едно от авторитетните имена в правото, а също така и човек на честта!", написаха от Българското либертарианско общество.

Кристиан Таков бе един от преподавателите, подкрепили студентския протест в СУ преди 4 години. Той поддържаше активно блог, в който изразяваше позициите си срещу кабинета "Орешарски" и в който публикуваше юридически издържани мотиви срещу решението на Конституционния съд да възстанови статута на народен представител на Делян Пеевски. Лекцията му в окупираната 272 аудитория на СУ и речта му на 29.10.2016 г. в подкрепа на "Ранобудните студенти" се радват на изключителна популярност и са споделяни хляди пъти в интернет.

През 2015 г. той бе сред изтъкнати юристи и общественици, които изразиха своето възмущение от задълбочаващата се криза в кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). В писмо до Съвета те изразиха категорично несъгласие с трайната практика да се провалят процедури за назначаване на магистрати или избор на административни ръководители и да не дава разумни мотиви за действията си.

През декември 2014г. той бе един от 13 авторитетни юристи, богослови, публицисти и медици, които изпратиха отворено писмо до Светия синод срещу избора на архимандрит Дионисий Мишев за епископ. 

Кристиан Таков е роден в София на 7 ноември 1965 г. Завършва Немската езикова гимназия, а през 1990 г. – право в Софийския университет. От 1994 до 1995 г. придобива LLM в университета в Хамбург, а три години по-късно става доктор по право в Софийския университет, където преподава от 1992 г. През 2007 г. става доцент по право.

От 1992 г. Кристиан Таков е редовен асистент, а от 1998 г. е главен асистент по гражданско, семейно и търговско право. През 1998 г. получава образователната и научна степен "доктор по право". 

Участвал е в разрешаването на стотици дела в Арбитражния съд при БТПП в София, от 2009 г. е член на Президиума на съда, през 2014 г. е избран за негов председател.

Има експертен опит при изработването на програми за сближаване на българското законодателството с директивите на ЕИО и ЕС. Участва в различни организации за правно сътрудничество, има разработки в областта на правната регулация на корупцията, правата на потребителя, сделките, капиталовия пазар, ценните книги, продажбата и приватизацията на предприятия и други.

Член на направлението по гражданско право при Агенцията за следприватизационен контрол. Член на Надзорния консултативен съвет по законодателството. Член на направлението по гражданско право към Министерството на правосъдието. 

Един от основателите на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България". 

за 53%  против 47%  1371 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума