навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Правната комисия наруши два пъти ЗСВ в процедурните правила за избор на политическата квота във ВСС

Източник: mediapool.bg 25.05.2017 0 - A +

Правната комисия наруши два пъти ЗСВ в процедурните правила за избор на политическата квота във ВСС Снимка: mediapool.bg

  Правната комисия реши, че няма никакъв проблем да наруши Закона за съдебната власт при избора на членове на ВСС от парламентарната квота. Това стана ясно в четвъртък на заседание на юристите в Народното събрание, които единодушно одобриха процедурните правила за избор на парламентарната квота от 11 души в кадровия орган на Темида.

Според решението на народните представители, взето в четвъртък, членовете на ВСС ще бъдат избрани в началото или до средата на септември. По този начин парламентът ще наруши Закона за съдебната власт, тъй като според него изборът трябва да е факт 1 месец преди изтичането на мандата на стария ВСС. Той приключва на 3 октомври.

Нарушението на закона ще се наложи, тъй като през август парламентът е във ваканция и народните представители не желаят да нарушават отпуските си. Затова пък формално те представят разтеглените срокове като повече време за "обществено обсъждане".

От 30 на 21 дни се скъси времето за подаване на номинации за ВСС от депутатите, реши също без спорове правната комисия. Самото гласуване на кандидатите в пленарната зала вероятно ще се състои на 7 септември. И то при положение, че изслушването в правна комисията преди това се проведе на 1 септември, стана ясно от думите на шефа на правна комисия Данаил Кирилов. Ако изслушването се отложи във времето, отложен за средата на септември ще бъде и самият окончателен избор.

"Ако бъдат приети в пленарната зала тези правила, това означава, че срокът за номиниране на кандидати ще изтече на 20 юни или 21 юни", обясни Кирилов.

"При това положение изискването на закона да има поне два месеца от приключване на срока за номинации до срока за изслушването, изслушването би могло да се планира в първите пленарни дни на месец септември, съобразно графика на работата на Народното събрание. Датата ще бъде определена в края на юли месец", каза той.

На въпрос на Mediapool защо парламентът ще наруши изискването за един месец отстояние между избора на неговата квота и края на мандата на настоящия ВСС, който изтича на 3 октомври, Кирилов обясни, че става дума само за "няколко дни", а срокът в закона бил препоръчителен.

Процедурните правила формално нарушават и още едно изискване на Закона за съдебната власт, според който комисията, провеждаща избора, трябва да изслуша всеки един кандидат за ВСС, номиниран и написал стратегия за развитие на кадровия орган. Правилата обаче предвиждат "комисията по правни въпроси да изслушва само допуснатите кандидатите". Такова изискване може да бъде оправдано с допустимост на номинациите – дали те отговарят на изискванията за стаж, образование и т.н., но може да се тълкува и като прецедент, който да позволи служебното дисквалифициране на неудобна номинация.

По време на вялия дебат в комисията, почти не стигнал по същество да изискванията, които бяха гласувани анблок и единодушно, Крум Зарков (БСП) изтъкна, че изборът на ВСС ще стане при изключително голямо обществено внимание. Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти) пък иронично заяви, че този избор ще е много труден, тъй като гарантите за честността на процедурата не са влезли в този парламент. Той очевидно имаше предвид партиите от десницата.

Най-съществено внимание юристите в парламента отделиха на темата "как да не се допусне "отстрелване" на кандидати за членове на ВСС". Отново според Ревизоро комисията не трябва да приема правила за отстрелване, а правила за избор. "Нима не говорим за магистрати, които са се доказали, та трябва да ги проверяваме допълнително", попита той риторично.

Изказването му бе направено в отговор на предложение от депутата от БСП Явор Божанков, който поиска комисията да впише законовата възможност, която парламентаристите получават – да изискват допълнителни документи от кандидатите, ако преценят, че са необходими.

Освен изказването на Емил Димитров, около това предложение се заформи истинска суетня, след като шефът на правната комисия Данаил Кирилов не успя да открие текста в ЗСВ, а колега на Божанков от БСП призова "да не се утежнява повече процедурата". Според депутатите така и така "не се натискали кой знае колко кандидати за ВСС".

Данаил Кирилов обясни, че така може да се създаде възможност за безкрайни атаки срещу даден кандидат, докато той бъде сменен с друг. Самите кандидати обаче ще имат възможност да представят допълнителни документи, за да се защитят срещу критики, обясни той.

"Подобно предложение може да доведе до опит за дискредитиране на определен кандидат", каза Кирилов. И допълни, че "за доносите и публичните реакции всички ще имат два месеца". Впоследствие депутатите коментираха неофициално, че се притесняват за „ровенето от страна на НПО-сектора“ около кандидатите.

В крайна сметка неглижирането на предложението както от страна на управляващите, така и на опозицията надделя и Божанков изтегли искането си.

Предстои следващата седмица процедурните правила да бъдат разгледани в пленарната зала и, ако бъдат одобрени, до 20 или до 21 юни партиите да направят своите номинации.

за 48%  против 52%  1435 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума