навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" могат да направят правителство

Източник: Mediapool.bg 27.03.2017 0 - A +

ГЕРБ и Снимка: bgnes.com
Депутатите на ГЕРБ и ”Обединените патриоти” събират мнозинство от 123 души в новия парламент. Това показват данните на ЦИК при близо 95% обработени протоколи от страната и чужбина. 
 
Според данните ГЕРБ ще имат 96 депутати, БСП - 79, ”Обединени патриоти” – 27, ДПС – 26 и ”Воля” - 12 депутати.
 
Лидерът на ”Обединени патриоти” Валери Симеонов коментира, че евентуално общо управление с ГЕРБ зависи от това дали ще се стигне до обща програма, а лидерът на ”Воля” Веселин Марешки намекна, че е готов да подкрепи подобно управление.
 
 
Социологът Боряна Димитрова от ”Алфа Рисърч” коментира, че  мнозинство само от две партии би било крехко и заради това е нужна подкрепата на още една партия, която вероятно ще бъде ”Воля” на Веселин Марешки. 
 
"Обединени патриоти" са коалиция и там винаги може да има вътрешни проблеми и някой от депутатите да напусне. Точно заради това се търси по-голямо мнозинство. Коалиция само между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се приеме трудно в Европа", коментира Димитрова пред Нова телевизия.
 
Валери Симеонов: Въпросът е дали ще се стигне до обща програма
 
”Чух се с Бойко Борисов още снощи. Поздравих и двете партии, но без допълнителни уговорки”, каза съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов пред Нова телевизия.
 
По думите му не е важно колко депутати ще формират мнозинството, а по-скоро е важно каква ще е програмата, по която ще работи. ”И дали ще има такава обща програма”, допълни той.
 
Попитан ще правят ли правителство с ГЕРБ или не Симеонов отговори, че и двата варианта са възможни. 
 
На въпрос направили ли са грешка с акцията си на границата с Турция той отговори, че не са направили грешка, защото това не е било предизборно мероприятие, а реален опит за спиране на автобуси.
 
”Това е процес на съгласуване на програмите. През 2014 години това отне около месец”, каза той.
 
Марешки: Първо ще има среща с ”Обединени патриоти”
 
Веселин Марешки от своя страна коментира, че първоначално ще ”направим среща между ВОЛЯ и Обединените патриоти и едва тогава ще говорим с ГЕРБ”. 
 
”Засега обаче не съм се чувал с никого от партиите от статуквото. Чакаме резултатите и очаквам да се обадят. По-вероятно е управление в дясно. Ако зависи от нас, ще поставим условия, които са добри за страната. Ние като държава трябва да подпомагаме младите семейства да остават в България”, каза Марешки пред Нова телевизия.
 
“За нас не е на всяка цена влизането в парламента. Не ние държим химикалката. Явно тя отново решава резултатите в изборите. Явно по-скоро влизаме. Имаше черен пиар, купуване на гласове и всичко онова, което сме го виждали вече по време на изборите. От една страна ние сме победителите, защото направихме неща, които не бяхме правили досега. За нашите нестандартни идеи има подкрепа в обществото. При 5-форматен парламент е възможна коалиция и в ляво, и в дясно”, добави Марешки.
за 47%  против 53%  1066 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума