навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Росен Плевнелиев призова Анкара да не допуска репресии и да се върне към закона

Източник: mediapool.bg 21.07.2016 0 - A +

Росен Плевнелиев призова Анкара да не допуска репресии и да се върне към закона Снимка: bgnes.com

Турските власти трябва да предприемат незабавни действия, за да възстановят законността, върховенството на правото и не трябва да позволят страната да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в разпространена от пресцентъра му позиция за ситуацията в Турция.

Плевнелиев заяви, че следи с притеснение развитието на ситуацията в Турция и изрази "още веднъж своята подкрепа за всички демократично избрани институции". В същото време той отбеляза, че на насилието не бива да се отговаря с насилие, се посочва в съобщението.

"Изключително притеснение будят масовите арести и уволнения на преподаватели, учители, магистрати и журналисти. Сериозно безпокойство предизвиква намерението да бъдат ограничавани права и свободи на гражданите единствено по подозрения", посочва държавният глава.

Плевнелиев апелира турските власти да съобразят действията си със закона и демократичните ценности.

"Сега е времето на всички недемократични действия да се отговори с повече демокрация", посочва още българският държавен глава.

 

Парламентът отказа да излезе с обща позиция за случващото се в Турция, а правителството досега не е коментирало по същество масовата чистка, която предприе турският президент Реджеп Ердоган след неуспешния опит за преврат.

Турските власти арестуваха или уволниха десетки хиляди военни, полицаи, магистрати, учители, духовници и висши държавни служители. Ердоган обяви и тримесечно извънредно положение в страната, което временно прекратява действието на Европейската конвенция за правата на човека на своя територия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви от своя страна пред журналисти, че случващото се в Турция ще има негативно отражение върху двустранните ни отношения по линия на търговията и икономиката.

"Каквото и да се опитваме да направим, както каза и нашият търговски представител в Истанбул, предвид на ситуацията, която е изключително динамична, очакваме както спад на салдото, така и всякакви други търговски и икономически негативи, свързани с двустранните ни отношение по линия на търговията и икономиката", каза Лукарски.

Той отбеляза също, че заради динамичната ситуация в Турция към момента не може да се каже в каква степен и с какви конкретни числа ще е негативният ефект.

за 52%  против 48%  610 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума