навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спорни промени в Kодекса за застраховането

Източник: Vesti.bg 07.10.2015 0 - A +

Спорни промени в Kодекса за застраховането Снимка: БГНЕС

Скандални и лобистки предложения се съдържат в новия Кодекс за застраховането, който беше внесен за обсъждане в Народното събрание през септември. Това е мнението на председателя на Българската асоциация на пострадалите в катастрофи Владимир Тодоров. Според него най-спорният момент в текста касае възможността за сключване на застраховки онлайн. 

Новият кодекс позволява сключването на всякакви застраховки през интернет с едно единствено изключение. Въвежда се изрична забрана за най-разпространената застраховка в България - "Гражданска отговорност". Годишно се продават около 3 млн. такива застраховки.

Според сега действащото законодателство всеки, който сключи "Гражданска отговорност", получава зелен стикер. Той трябва да бъде зелепен на предното стъкло на автомобила, а пътните полицаи могат по всяко време да направят автоматична справка през таблет къде и кога е направена застраховката. 

Според Тодоров тази забрана цели единствено да се защитят частни корпоративни интереси. Той е категоричен, че стикерът е ненужен и трябва да отпадне. Според експерти и от ИТ сектора е абсурдно човек да може да си купи кола и да преведе парите за нея онлайн, а да не може да я застрахова през интернет.

"Вече можем да купим акции на фондовите борси в Ню Йорк и Токио, без да излизаме от дома си, а не можем да застраховаме собствения си автомобил онлайн. Няма никаква логика", категорични са от Българската асоциация на пострадалите в катастрофи. Тодоров е убеден, че предложението, залегнало в новия Кодекс за застраховането е против интересите на застрахованите лица и ИТ сектора в България. От асоциацията ще настояват текстът да бъде преразгледан при обсъждането на кодекса между първо и второ четене.

Още през септември водещи представители на информационната и комуникационната индустрия излязоха с официална позиция по отношение на предлаганото изменение на Кодекса за застраховането, с което се забранява сключването на застраховка "Гражданска отговорност" от разстояние.

Тогава “Интерактив Адвъртайзинг Бюро” България (ИАБ България), Българската уеб асоциация (БУА), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и ИКТ Клъстер подкрепиха позицията на водещи застрахователи в страната, че забраната за сключването на застраховка “Гражданска отговорност” онлайн, противоречи на естествения ход на дигитализиране на финансовите услуги, за да бъдат последните по-достъпни за гражданите и юридическите лица.

за 48%  против 52%  779 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума