навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Радан Кънев в неведение за съдебната реформа “за след Цацаров“

Източник: Mediapool.bg 26.08.2015 0 - A +

Радан Кънев в неведение за съдебната реформа “за след Цацаров“ Снимка: bgnes.com

Не разбирам думите на премиера Бойко Борисов, че съдебната реформа се прави за след Цацаров, каза в сряда съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

В петък Борисов направи изненадващо изказване, от което се разбра, че предстоящите промени в съдебната власт ще влязат в сила през 2020 година. "Много е важно хората да разберат, че всичко, което се прави (в съдебната реформа-бел.ред.) е за след Цацаров", обяви министър-председателят.

Мандатът на главния прокурор изтича през декември 2019 година, а конституционните промени, засягащи съдебната власт, ще бъдат гледани от парламента през есента на тази година. Така от изказването на премиера се разбра, че той отлага съдебната реформа и разделянето на Висшия съдебен съвет с близо пет години.

"...Всичките тези промени ще влязат след неговия мандат (на Сотир Цацаров). Това е много важно да го знаят, да не си мислят хората, че той прави нещо (се съпротивлява на реформата) заради себе си. Когато браниш своята прокуратура или съдиите своята независимост, това не означава, че се бориш за собствения си пост", обясни Борисов.

Изказването на Борисов породи много въпроси и Mediapool изпрати до премиера следния въпрос: "Г-н премиер, правилно ли сме разбрали, че сутринта по телевизията отложихте съдебната реформа с пет години?". Редакцията получи единствено лаконичен отговор: "Не". Все още не е ясно какво Борисов е имал предвид с изказването си за мандата на Сотир Цацаров.

Сега Радан Кънев подчерта, че до сега подобно "отлагане" на съдебната реформа не е обсъждано. Той уточни, че след връщането си от САЩ не е разговарял с премиера.

"В първите парламентрани дни, 1-2 септември, ще имаме среща с Борисов за парламентарната програма и на нея ще настоявам да изясним този въпрос в детайли", съобщи Кънев. Той за пореден път каза, че Реформаторският блок настоява и за реформа в прокуратурата.

Лидерът на ДСБ каза още, че от началото на кабинета "Борисов" министрите на РБ не са получили нужната им политическа подкрепа. "Не получиха подкрепа да изградят най-силните експертни екипи. Напротив, получиха партизански натиск да назначават партийни секретарки. Често пъти не срещнаха подкрепа в пленарна зала", заяви той. 

Според него обаче проблемът се корени и в това, че Реформаторският блок не е единен политически субект. "Не може в такова насипно състояние да се свърши голямата работа", каза Кънев.

за 53%  против 47%  605 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума