навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Парламентът одобри еднодневните трудови договори

Източник: Dariknews.bg 01.07.2015 0 - A +

Парламентът одобри еднодневните трудови договори Снимка: bgnes.com

Парламентът одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа.

Промените в Кодекса на труда предвиждат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а за осигурителен.

С един работник може да се сключват трудови договори общо за не повече от 90 дни.

Този текст от Кодекса разпали и другарски огън между вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и депутатът от левицата Валери Жаблянов.

„Работодателите имат интерес, защото, сключвайки този договор, работниците са им застраховани от трудова злополука. Имат интерес, защото плащането по този договор им се признава за разход. Държавата има интерес, защото върху тези договори предварително се плащат всички осигуровки. Работещият има интерес, защото е осигурен - брои му се за пенсия, има осигурителен стаж, осигурен е за трудова злополука, осигурен е здравно също така", обясни Калфин.

„Впечатляващо е, когато представители на партия с леви ценности аргументират по този неумел начин нарастващата норма на експлоатация на труда. Ако се опитвате да организирате българският труд в селското стопанство на бригадирски начала. И да ни върнете към онова време, в което хората имаха норма, а нямаха заплата, а командирите от Комсомола, на който вие бяхте ръководител, се разпореждаха с труда на бригадирите - благодаря много", добави Жаблянов.

за 55%  против 45%  1131 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума