навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Ромите, медийната среда и изборната търговия са проблемите на България в областта на човешките права

Източник: Mediapool.bg 26.06.2015 0 - A +

Ромите, медийната среда и изборната търговия са проблемите на България в областта на човешките права Снимка: bgnes.com

Маргинализирането на ромското малцинство продължава да е най-неотложният проблем в областта на човешките права в България, посочва Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за правата на човека по света.

Според наблюдатели на парламентарните избори през октомври миналата година са били спазени основните свободи на словото, на сдружаване и на събрания, но докладът отбелязва също, че има убедителни твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и провокативна риторика в предизборната кампания.

В документа се казва, че проблемно също е продължаващото влошаване на медийната среда и засилващата се медийна автоцензура в резултат на корпоративен и политически натиск.

Корупцията продължава са спъва възможностите на управлението и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се казва още в доклада.

Сред другите проблеми, свързани с човешките права, документът посочва пренаселеността и лошите условия в затворите и центровете за задържане.

Установени са също слабости в процедурите и политиките за интегриране на бежанците, големи забавяния в работата на съдебната система, твърдения за злоупотреба с подслушване, религиозна дискриминация и преследване, насилие и дискриминация срещу жените, насилие срещудеца, засилващ се антисемитизъм в интернет.

Негатив за страната са също трафикът на хора, дисриминацията срещу хора с увреждания, срещу членове на ромското и турското малцинства, срещу хора с различна сексуална ориентация или хора с ХИВ или СПИН, а също антимюсюлманските прояви. Съобщава се и за дискриминация срещу членове на малцинствата при наемането на работа и на работното място.

Правителството е предприело стъпки за съдебно преследване и наказване на висши представители от службите за сигурност и други институции, извършили злоупотреби, но действията му са недостатъчни и безнаказаността е проблем, допълва докладът.

за 51%  против 49%  650 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума