навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Христо Иванов: Депутатът, който поиска оставката ми, се е объркал

Източник: Vesti.bg 29.05.2015 0 - A +

Христо Иванов: Депутатът, който поиска оставката ми, се е объркал Снимка: bgnes.com

Усещането ми е, че депутатът, който ми поиска оставката, леко е объркал адреса, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по повод поисканата му от БСП оставка заради споразумение между България и Международния наказателен съд за релокация на територията на България на защитени свидетели на съда.

Привличането на внимание по тази тема е безотговорно, подчерта Иванов и допълни, че е поискал среща с БСП, за да се изчистят притесненията.

Вчера депутатът от БСП Чавдар Георгиев заяви, че БСП възразява срещу закритото обсъждане в пленарна зала на споразумението. Някакъв си чиновник някъде е договарял някакво тайно споразумение без да има никакво основание това споразумение да е тайно, каза още Георгиев и допълни, че заради този случай Иванов трябва да си подаде оставката.

Христо Иванов заяви днес пред журналисти, че спекулациите, в които са влезли депутатите от БСП, са абсолютна безотговорност.

Министърът добави, че документът е засекретен от Министерския съвет и става въпрос за класифицирана информация. Инициативата за подписването на споразумението е на Главната прокуратура, посочи още правосъдният министър и добави, че споразумението може да бъде прочетено в секретната секция на парламента.

Христо Иванов подчерта, че със споразумението България не се ангажира с конкретен случай за приемане на защитени свидетели. Документът е рамков. По повод притеснения, че на територията на страната е възможно да се приемат лица, които биха застрашили сигурността на България, Иванов заяви, че първата защита срещу онези, които биха издирвали защитени свидетели, е да не се знае откъде да започнат търсенето.

"Хората, които търсят подобни свидетели, са опасните хора. Сега, благодарение на колегата от БСП, ние дори да не го ратифицираме, когато някой такъв "приятен човек" отвори Гугъл да търси потенциална своя жертва, България ще излезе най-отгоре", коментира правосъдният министър.

Той коментира поисканата му оставка така: "Усещането ми е, че депутатът от БСП, който поиска оставката ми, леко е объркал адреса. Поне това, което чух от неговия гняв величав, са проблеми, свързани с начина, по който в Народното събрание се е развило разглеждането. Министърът на правосъдието няма роля
тук". "Не виждам за какво трябва да се искат оставки, за това че България е поела своя ангажимент към колективната сигурност в международен план", допълни Иванов.

По думите му Международният наказателен съд е изключително важна институция за законността в международните отношения. "Страната ни е направила един жест, който е предварителен, без никакъв конкретен ангажимент. Ние го превръщаме в някаква вавилонска история, която не прави услуга на страната ни, а е повод за политическо изявление", каза още министърът.

Споразумението за релокация на свидетели е подписано по време на официалното посещение на председателя на Международния наказателен съд и на главния прокурор към съда в България на 20 ноември 2014 г., съобщиха днес от Прокуратурата.

Подписването му е осъществено от министъра на правосъдието Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на МНС, след продължил близо три години процес на предварителна подготовка и съгласуване, се отбелязва в прессъобщението.

"Такива споразумения действат между МНС и множество други държави и съдържанието им не е публично. Категорично може да бъде заявено, че в окончателния текст на споразумението интересите на българската държава са напълно защитени, се посочва в прессъобщението.

От прокуратурата също посочиха, че до настоящия момент страната ни не е приела нито един свидетел по силата на това споразумение.

От Прокуратурата заявяват още, че критиките към министъра на правосъдието Христо Иванов по случая са неоснователни.

за 51%  против 49%  849 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума