навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Повдигнати са обвинения за загиналите в хотел "Вероника"

Източник: Vesti.bg 24.04.2015 0 - A +

Повдигнати са обвинения за загиналите в хотел Снимка: bgnes.com

Окръжната прокуратура на Варна е повдигнала обвинения за смъртта на четиримата работници при срутването на  на хотел „Вероника” в курортен комплекс "Слънчев ден” – Варна.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител - "Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп“ ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника". Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг"“ ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента. 

Обвиненията са за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливост по време на изпълнение на занятие, представляващо  източник на повишена опасност.

Наказанието за това е лишаване от свобода от три до осем години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

От прокуратурата припомнят, че за извършване на строителната дейност по събаряне, на 08 април 2015 г. са били наети и пострадалите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "Подписка”.

Наложена им е и мярка за процесуална принуда "Забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата".

Деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години. Работата по разследването продължава.

за 52%  против 48%  407 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума