навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Губим 400 млн. лв. месечно при спиране на газа през Украйна

Източник: Mediapool.bg 21.08.2014 0 - A +

Губим 400 млн. лв. месечно при спиране на газа през Украйна Снимка: bgnes.com

България ще губи месечно по 400 млн. лв., ако се стигне до спиране на транзита на руски природен газ през територията на Украйна, която в момента е единственото трасе за доставки на синьото гориво у нас. Това изчисли вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, която заедно с министъра на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещна с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер в Брюксел в сряда.

Евентуалните загуби на страната ни са коментирани в контекста на нарастващото напрежение между Русия и Украйна. Киев вече прие на първо четене ограничителни мерки срещу Москва в отговор на въведени от нея забрани за внос на редица украински стоки и транзит на транспортни фирми през руска територия. Сред украинските мерки е и ограничаването на транзита на руски газ през страната, което пряко би ударило България.

За да няма газова криза у нас, икономическото министерство търси допълнително пари за запълване на целия капацитет от газохранилището в Чирен, който в момента е покрит 75 на сто. "Булгаргаз" няма пари за нагнетяване на още количества газ в "Чирен", а и възможното време, в което може да се пълнят сондажите, изтича в началото на октомври.

Според Йотингер обаче до най-тежкия сценарий със спирането на руския газ през Украйна няма да се стигне, предаде правителствената пресслужба. Еврокомисарят уверил българската  делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Захариева е обяснила, че изграждането на междусистемната връзка с Гърция е сред основните приоритети на страната. Както обясни миналия петък Щонов, тя става приоритет, тъй като най-бързо през южната ни съседка може да се осигурят алтернативни доставки. При
спирането на кранчето на руското гориво през Украйна в началото на 2009 г. България спешно договори танкер с газ, който да пристигне на гръцко пристанище и да започне риверсивното му подаване по сегашната тръба, по която страната ни транзитира за Гърция руски газ.

И България, и Европейския съюз са изразили своята убеденост в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

На срещата с Йотингер са били обсъдени и мерките, които трябва да предприеме страната ни, за да стабилизира енергийния сектор, и състоянието на проекта за строежа на газопровода "Южен поток", чието първо прекратяване се изисква от Брюксел до привеждането на тръбата според европейските закони, но стана ясно, че преди дни България е наляла нови 191 млн. лв. за подготовка на проекта, който в последните два месеца бе "спиран" неколкократно.

Еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и поканил български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор Енергетика. Захариева подчертала, че служебното правителство има политическата воля да предприеме спешни реформи в сектора.

Според двете страни, за добра основа за стабилизирането на енергетиката може да послужи цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година по искане на тогавашния служебен кабинет, част от който отново бе Захариева.

Йотингер е приветствал решението на България временно да спре дейностите по "Южен поток", определени в писмото на ЕК по наказателната процедура - преустановяване на възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисарят по енергийните въпроси допълва, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС. Той отново подчертал, че ЕС не е против "Южен поток", но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура, посочва правителствената пресслужба.

за 54%  против 46%  493 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума