навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Българският съд прилага трудно антидискриминационното законодателство

Източник: DarikNews.bg 16.08.2012 0 - A +

Българският съд прилага трудно на практика антидискриминационното законодателство, заради това делата за сексуален тормоз на работното място се гледат години наред. Това каза Геновева Тишева от Алианса за защита срещу домашното насилие.

Обучението на магистратите в сферата на половата дискриминация е една от препоръките в доклада за България на ООН, излязъл в края на юли.

През есента ще бъде сформирана работна група за създаването на механизъм за обезщетение за бавно правосъдие на жените, жертва на дискриминация, каза зам.-правосъдният министър Велина Тодорова.

Между 1500 и 1700 жени годишни търсят закрила от домашно насилие. Все повече жертви на сексуален тормоз на работното място се обръщат към съда и към Комисията за защита от дискриминацията, каза Геновева Тишева от Алианса. "Съдът не може все още да направи правилна преценка за наличието на дискриминация. В делата по дискриминация, съгласно закона, има едно правило, ако жената предостави начални доказателства за дискриминация, след това, тежестта е върху другата страна да каже, че действието, извършено от нея не представлява дискриминация. В случая съдът не може да приложи правилно това правило и прехвърля цялата тежест върху жената. Това са случаи много лични, много интимни. Свързани са с насилие, достойнство, право на работа. 8 години жената доказва, че е жертва на сексуален тормоз, три съдилища не могат да приложат това правило".

Сред препоръките на ООН са и въвеждането на мерки за равнопоставеност на двамата родители при отглеждането на детето, каза адвокат Албена Койчева от Центъра за джендър изследвания: "Няма неравнопоставеност при поемането на отговорностите за издръжката, цялостното обгрижване на детето, всички тези тежести падат несъразмерно върху родителя, при който детето живее, а това - при огромния брой случаи е майката. Стоят проблеми по отношение на издръжката, на размерите, актуализацията на издръжката, базата, на която се определя".

Неправителствените организации поискаха да се предвидят текстове в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират актовете на насилие и изнасилване в семейството.

за 56%  против 44%  180 гласували


rss
Конкурс10.10.2014
Награда за студенти юристи
Виж всички

rss
Посети форумаrss

Кучето на един адвокат, разхождайки се без каишка и намордник се промъкнало в месарски магазин и отмъкнало една пържола. Месарят отишъл при адвоката и го попитал, “ако едно куче, разхождайки се безпризорно открадне от моя магазин парче месо, мога ли да си търся парите от собственика на кучето?”
“Разбира се че можете”, отвърнал адвоката.
“В такъв случай ми дължите $8.50, тъй-като Вашето куче днес, разхождайки се безпризорно, ми открадна една пържола.”
Без да каже и дума адвокатът написал на месаря чек за $8.50 (адвокатите не носят пари в брой – прекалено плебейско е – а месарят не бил донесъл със себе си машинката за извършване на плащания с кредитна карта).
Няколко дни по-късно месарят отворил пощенската си кутия и намерил сметка от адвоката, в която пишело, че му дължи $20 за юридическа консултация.

Виж всички
Архив

Абонирайте се за нашия безплатен
информационен e-mail бюлетин

Отписване