АСОЦИАЦИЯ “ДЕТСКО СЪРЦЕ


София 1606, ул. “Яков Крайков”, № 3, as_childs_heart@yahoo.com
Начало
Дейност
Партньори
Проекти
Клуб “Младо сърце”
Клуб “Приятелство”
Клуб “Родител”
За контакти
Линкове
 
Друг сайт
English

Клуб “Младо сърце”

През 2001 г. в асоциацията беше учреден клуб “Младо сърце”, насочен към работа с проблемите на млади хора (над 18-годишна възраст) със сърдечни заболявания. Голяма част от тези хора се чувстват несигурни и зависими от семействата си. Професионалното им развитие и личният им живот се отнасят до едно неясно за тях бъдеще.Клубът бе създаден с чисто човешкия стремеж да подаде ръка на тези млади хора, да подпомогне адаптацията им и личната им и професионална реализация.

Благодарение на спечеления проект по програма Фар Аксес 2000, от 13 до 17 август 2003 г. на самия морски бряг в гр.Поморие се проведе Първата национална конференция за млади хора със сърдечни заболявания под надслов “Настояще и бъдеще”. Поканени бяха лекари специалисти, психолози и юристи, които в рамките на три дена в кратки лекции разгледаха въпроси, свързани с психосоциалните контакти на младите хора, здравословните им проблеми и правата, които имат. След лекциите се водеха дискусии на съответната тема, като всеки участник имаше възможност да сподели как се чувства в обществото като човек със сърдечно заболяване, какви трудности среща към настоящия момент и какво очаква от утрешния ден.

От 10 до 16 юли 2004 г. Cuore Matto организира поредната Европейска конференция за млади хора със сърдечни заболявания в Швейцария. Бяха дискутирани въпроси, свързани със застраховането и здравното осигуряване на тези хора. Участниците бяха добре запознати със съответното законодателство на своята страна и се проведоха много интересни дискусии. Поканени бяха да вземат участие делегати от много европейски страни, включително и България.

От 23 до 26 септември, 2004 г. в комплекса “Щъркелово гнездо” се проведе Втората Национална конференция за млади хора със сърдечни заболявания. Присъстваха 20 участници от цялата страна. По-специално внимание беше обърнато на следните теми:
Каква да бъде най-важната цел на клуба (какви са нуждите на целевата група);
Как да се провеждат срещите;
Как да се осъществяват контактите с членовете, които са извън София;
Каква структура да има клуба (разпределение на отговорности и функции между отделните членове);
Националните конференции и семинари (предложения и препоръки);
Финансиране на клуба (как да се търсят средства).

Трета национална конференция- Щъркелово гнездо, 26-28 август, 2005 г. Основни теми – стреса, начините за справяне с него, проблеми, свързани със секса и търсенето на подходящ партньор. Беше заложено на неформалното общуване, ролевите игри и техниките за общуване. Темите успяха да заинтригуват участниците в много голяма степен и те взеха активно участие.

Тренинг обучение – 29-30 април, 2006 г., гр. Банкя. Темата на поредната среща на клуба беше “Персонален ретийминг” – заглавие, което провокира любопитството на младежите още в началото. Персонален ретийминг представлява процес за личностно и екипно развитие. Психологическата работа в този семинар беше насочена към трениране на способности и умения за преобразуване на проблемите в цели и търсене на възможности за достигането им.

На 22, 23 и 24 септември 2006 г. членовете на клуб "Младо сърце" участваха в семинар-тренинг в с. Арбанаси, В. Търново, на тема "Комуникация и взаимоотношения", планиран в проект, финансиран от Обединените Холандски фондации.
Като част от дейността на клуба “Младо сърце” ще бъдат проведени групови тренинги с цел обучение в умения за търсене на работа. Някои от основните теми са:
Как да кандидатстваме успешно за работа;
Осъществяване на контакт с работодател;
Явяване на интервю за работа;
Умения за представяне пред работодателя;
Писане на автобиография и мотивационно писмо.

Едно от важните решения, които човек взима, е изборът на професия. Изборът на кариера не е случайно събитие, а израз на личността. Хората са различни и искат различни неща. Истината е, че хората не познават така добре себе се, както си мислят. Изследвайте предишния си опит, желанията и амбициите си, за да разберете какъв е професионалния път, по който искате да поемете.

ОНЛАЙН ТРУДОВИ БОРСИ И ОБЯВИ ЗА РАБОТА:
www.jobtiger.bg
www.bachkane.com
www.job.dir.bg
www.jobs.bg
www.itjobs.bg
www.rabota.com
________________________________________

ЧАСТ ОТ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ НА УЧАСТНИЦИ В ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ:
ПРАВА И СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ НА
ХОРАТА СЪС СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Д.П.,
икономист:

"Аз съм с вродено рядко срещано сърдечно заболяване. Имам няколко дефекта на сърцето, които правят лечението ми почти невъзможно. За момента лекарите не се решават на оперативна намеса поради изключително високия процент на риск.

Във връзка със състоянието ми ползвах съответните права за кандидатстване във ВУЗ. Бях приета в икономическия институт само по успех от дипломата без приемен изпит. Завърших висшето си образование и започнах работа във фирма. След няколко години работа на това работно място се наложи съкращение на щата и аз бях една от съкратените, въпреки че представих съответните документи на работодателя, които ми гарантираха закрила в подобни ситуации. Отнесох въпроса до юриста на фирмата, благодарение на когото правата ми бяха защитени и ми възстановиха на същата работа.

Работата ми беше много отговорна и напрегната и изискваше голяма концентрация и допълнителен труд през почивните дни. Напрежението се отрази на здравето ми и започнах да боледувам много често. Предложиха ми да се явя на ТЕЛК. Отидох, без да знам какви ще са последствията за мен. Дадоха ми 97% намалена работоспособност и в решението ми пишеше “без право на работа”. Без да искам станах пенсионер по болест. С това решение не искат да ме назначат никъде на работа...”

ПСИХОСОЦИАЛНИ КОНТАКТИ НА МЛАДИТЕ ХОРА СЪС СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Ю.Н.,
инженер:

"Завинаги съм запечатала в съзнанието си разказа на майка ми за моето начало: “Годината е 1963. Ти си болнаво и слабо бебе – едва живо, раждаш се със сърдечен дефект. Как ли ще оцелееш?"
И така през 1976 година ние с мама заминахме за Москва, където руските лекари щяха да решават съдбата ми. Това е най-екстремния и най-хубавия период от живота ми, когато цялата духовна сила и желание за живот се мобилизираха във висша степен. Тогава разбрах колко е важно да вярваш и колко силен може да бъде човешкия дух...Годините минават, децата ми растат и осмислят живота ми. Аз имах щастието да оживея, да отгледам деца и по нищо не се различавам от здравите хора. Сърдечният ми порок и преживяното, покрай него, е оказало влияние върху формирането ми като личност, дало е отражение върху моята увереност, може би ме е амбицирало да се стремя напред. Човек изгражда характера си, закалява волята, когато има физическо ограничение. Това е като компенсация. Когато си орисан да преживееш страдание се обръщаш към себе си, опознаваш се, търсиш баланса, за да оцелееш, ставаш по-мъдър и по-зрял.
До края на дните си ще нося два белега -единия, физически - отпред на гърдите ми, а другият – в душата – белега спомен за всичко преживяно и научено."

МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМИ НА МЛАДИТЕ ХОРА СЪС СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
К.Т.,
студентка:

"Бях на девет години, достатъчно голяма, за да помня всичко преживяно...Едва ли някога ще забравя какъв шок изживях, когато се събудих след упойка в реанимация и ми казаха, че сърцето ми е било оперирано. Не бях подготвена и не знаех, че имам сърдечен порок, който налага оперативна интервенция. Така, както лежах почти неподвижна на болничното легло, увита сякаш със стотици системи и тръбички, аз се почувствах излъгана, предадена и....изведнъж пораснала.

След пълното ми възстановяване от операцията за щастие аз имах едно нормално детство. Благодарение на отношението на родителите ми към мен аз израснах със съзнанието, че съм здраво и енергично дете и само белегът отпред на гърдите ми напомняше за изживяното...Минаха много години от операцията и аз все така се чувствах в отлична форма, спортувах редовно, не се ограничавах с нищо, което да показва, че съм по-различна от хората около мен. Ходех на профилактични медицински прегледи, които показваха, че съм в много добра форма. Това не беше задълго. На един от прегледите се оказа, че състоянието ми през изминалата година се е променило сериозно и се налага втора операция. Нямах никакви оплаквания, чувствах се отлично и недоумявах как е възможно да се е възвърнало заболяването ми. Никой не ми беше казал, че при моето сърдечно заболяване е възможно на един по-късен етап да настъпят такива промени, които да налагат последваща хирургична интервенция...Отново се почувствах предадена и огорчена от съдбата си...Толкова много въпроси изведнъж изникнаха в съзнанието ми – следването ми в университета, семейството, приятелите ми, целият ми живот – ще бъде ли той един нормален и пълноценен човешки живот, винаги ли ще трябва да живея така, да не знам какво може да стане с мен утре?...

Това беше един много тежък период за мен. Тогава разбрах колко важно място в живота ми има асоциация “Детско сърце” и приятелите ми, които срещнах там. Повечето от тях са оперирани няколко пъти, някои от тях са с много сериозни сърдечни заболявания и са изживели всички мои страхове и болки, знаеха отговорите на въпросите ми. Подкрепата, която получих от тях, ми даде силата да посрещна съдбата си, да разбера, че тя е уникална и че моят единствен шанс е...ДА ИСКАМ да живея."

Последна дата на обновяване 14.12.200818399 посещения