начало
Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му

Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот ve6to_lice » 23 Апр 2016, 19:29

Според чл.27 ал.3 от ЗУТ:

Чл. 27.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Плътността и интензивността на застрояване не се ограничават в ъгловите урегулирани поземлени имоти със свързано основно застрояване на двете странични регулационни линии.

Според Общите устройствени правила към ОУП на гр. Варна, имотът на мой клиент попада в зона СМФ, в която всички имоти са с максимално определени Плътност на застрояване=60%, както и Кинт=5. Тези показатели са валидни, според административните служители, за всички имоти, независимо, че в ЗУТ е регламентирано друго.

Ще ви бъда благодарен, ако ми посочите някакъв законосъобразен мотив с ОУП да се променя ЗУТ.
Благодаря.
ve6to_lice
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Мар 2011, 18:06

Re: Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот ivanov_p » 23 Апр 2016, 19:41

А в какво ОУП променя ЗУТ?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4334
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот Melly » 24 Апр 2016, 11:48

ivanov_p написа:А в какво ОУП променя ЗУТ?

Още едно "сукалче" - бива ли така, Пейчо? :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот ivanov_p » 24 Апр 2016, 12:15

Ама и аз го гледам човека, че си изсмуква проблеми от пръстите, та го питам. Застрояването на ъглов между два калкана е изключение и не зависи от общото градоустройство. То при мене нищо не зависи от общото градоустройство, а от желанието, защото на Сл.бряг сме правили ПУП с Н - 36 м., при 15 разрешени, ама което е за Пейчо не е за всички.
Естествено за да го правиш това трябва да разбираш от проектиране, поне наполовина от колкото аз разбирам, защото чисто технически нещата не се връзват в малки парцели. Така или иначе покриваш калкана, правиш отстъп, чупка, може да изнесеш назад, но съобразно отстоянията, напред пак си ограничен от общите правила. Според мен е безсмислено това да се прави при парцел под 1000 м2.
Скоро ми дадоха един парцел от 4020 м2, на две улици за да мисля как да се раздели на три парцела - свързано. Има смисъл само ако този в средата е около 2000 м2, за да може да се възползва от изключението, но цялостно се създават такива проблеми, че не знам дали и за толкова голям парцел си струва да се прави, вместо обичайните и почти законни методи, с които се надхвърлят показателите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4334
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот ve6to_lice » 26 Апр 2016, 11:15

Уважаеми ivanov_p,
ОУП променя допуснатата със закон, в случая ЗУТ, в чл.27 ал.3, липса на ограничения в плътността на застрояване /Пз/ и в коефициената за интензивност /Кинт/, като регламентира максимални стойности на Пз = 60% и на Кинт = 5. Във въпросния ОУП не е записано, че ограниченията не важат за ъглови имоти, което дава основание на служителите в общината, да изискват спазването на ограниченията и за тях. Аз виждам абсурда, но за да съм мотивиран в претенциите, все пак реших да задам тук този въпрос:
Има ли някой информация за наличен някъде текст, който регламентира, че с план /в случая с ОУП/, може да се изменя закон /в случая ЗУТ/?
ve6to_lice
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Мар 2011, 18:06

Re: Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот ivanov_p » 26 Апр 2016, 13:33

Щом смятате така си проектирате по казаното от общината! Аз лично не съм видял ОУП в който пише, че градоустройствените показатели важат и за изключенията, предвидени в ЗУТ, но във вашия може да пише и така.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4334
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Общия устройствен план може ли да променя ЗУТ

Мнениеот vdggbg » 28 Апр 2016, 18:28

Ако такова нещо беше предвидено в ОУП на СО (а то не е) - то тогава щеше да е валидно, защото ОУП на СО се приема със закон. За Варна ОУП се приема от министъра на РРБ - няма как с акт на изпълнителната власт да се промени (или да се суспендира прилагането) на норма, посочена в закон. Добра идея би било някой да обясни на общинарите в гр. Варна какво е естеството на нормативните актова, и на каква субординация се подчиняват помежду си.
Освен това - ако нещо не е записано в ОУП - това не значи, че не трябва да се прилага, щом е записано в закон.
И, накрая - в ЗУТ пише, че ОУП няма пряко действие по отношение на застрояването, по принцип - за София ограниченията не са наложени с ОУП, а със ЗУЗСО (което не е съвсем едно и също).

Ако търсите някъде нормативен текст, който да регламентира подобна дивотия - няма да намерите. Нито в обратния смисъл - това произтича от ЗНА, и практиката по прилагането му.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron