начало
Депутат от ДПС е осъден за подкуп и търговия с влияние Депутат от ДПС е осъден за подкуп и търговия с влияние

Ремонт на покрив разпределение на сумата

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот darinamarinova89 » 10 Окт 2014, 16:04

Здравейте. Имам следния казус: имам собственост - апартамент, в който не живея, част от кооперация с 10 апартамента, моят е на последния етаж. В резултат на градушките от покрива започна да тече преди няколко седмици. Сградата няма домоуправител, тъй като в няколко апартамента не живее никой, в няколко са възрастни хора, които живеят там през зимата само, а другите не желаят да се занимават.
В събота ще имаме събрание, което свиках със съобщение на 2 видни места, а на вратите, където нямаше никой залепих поканата са общо събрание и я снимах с телефона си за всяка врата. Предполагам, че съседите ми няма да се съгласят да платят тяхната част от разходите, тъй като все още не им тече. Подготвила съм няколко оферти / по закон трябва да са поне 3/, а моите ще са 5-6.
Прочетох, че каквото и да се реши на общото събрание трябва да има протокол за проведено такова.
1ви въпрос: ако евентуално една част от тях се съгласят разходите трябва да се делят на база идеални част от общите или на /10 ? 9 от апартаментите са еднакви /или почти еднакви/ и има само една гарсониера. От общината юрист консулта ми каза, че в такъв случай си правя ремонта и с фактурата и касовата бележка за извършения ремонт завеждам дело.
2ри въпрос: ако никой не се съгласи - от общината ми казаха, че трябвало да отида при тях и да пусна жалба да се назначи управител, който да назначи служебно общо събрание. Междувременно мога ли да започна ремонта /за който ще ми бъде издадена фактура на мое име с касова бележка/, за да не продължи да тече? Трябва ли да чакам и предписание от общината?
3ти въпрос: за хората /дали единични случаи или всички/, които няма да платят тяхната част от ремонта да им изпратя нотариална покана или писмо с обратна разписка за задълженията им? След това знам, че ако не изплатят задължението си - мога да ги съдя по ГПК пред районния съд с всички приложени документи.

Благодаря предварително за отделното време и отговорите. Поздрави.
darinamarinova89
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 10 Окт 2014, 15:29

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 20 Окт 2014, 11:00

съветвам ви не вземайте касови бележки, само фактура защото там има наименование на материала, количество и единична цена. Ако е фирма, която ще извърши ремонта Фактура плюс протокол образец 19, там всичко се описва подробно, дори изхвърлянето на отпадъци. Задължително да е упоменато в акт образец 19 обект: гр. ......, жк/ул. ...../ ремонт покрив
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот jhoro » 20 Окт 2014, 11:40

Най-добре е да си направите договор с фирма-изпълнител, в който да се опише подробно вида и обема на всички видове работа. Там ще си калкулира материал, доставка, труд и други. После е фактурата - с или без касова бележка в зависимост от вида на плащането.
По въпросите - какво значи "някой няма да се съгласи" - то да не е "концерт по желание"?
ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
9. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", съразмерно с притежаваните идеални части;
Чл. 48.(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.
Чл. 49. (1) В случаи, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от фонда по чл. 50.
(2) Когато във фонда по чл. 50 липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание по реда на чл. 13, ал. 1 да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта.
(3) Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение по реда на ал. 2, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата по ал. 1.
(4) Кметът на общината извършва проверка и издава заповед, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта по ал. 1. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.
(5) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Последна промяна jhoro на 20 Окт 2014, 15:07, променена общо 1 път
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 20 Окт 2014, 13:13

когато писах за касовата бележка не съм имала предвид начина на плащане, а да се закупи материал само с касова бележка, първо от касовата бележка след няколко месеца не остава нищо избледнява и не винаги е написан материалът който е закупен, някои от фирмите работят с групи, не искам да споменавам фирми за да не звучи като реклама, но дори и фактурите от някои вериги е хубаво да се преснемат, защото нищо не остава след няколко месеца на хартията ако се държи на светло.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот jhoro » 20 Окт 2014, 13:34

pepa60 написа:когато писах за касовата бележка не съм имала предвид начина на плащане, а да се закупи материал само с касова бележка, първо от касовата бележка след няколко месеца не остава нищо избледнява и не винаги е написан материалът който е закупен, някои от фирмите работят с групи, не искам да споменавам фирми за да не звучи като реклама, но дори и фактурите от някои вериги е хубаво да се преснемат, защото нищо не остава след няколко месеца на хартията ако се държи на светло.


Така е, съгласен съм - btwq защо няма бутон "харесвам" или нещо подобно?
Написах договор, защото просто не си представям в една фактура да се опише подробно какво, защо, кога, как и т.н е извършено.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 20 Окт 2014, 13:42

счетоводител съм в строителна фирма и затова казвам, че трябва да има задължително Протокол /Акт както искате го наречете образец 19, в него се изписва всяка позиция на свършена работа, количество и единична цена. Договорът е задължителен за гаранционен срок, защото има и такава наредба за гаранционните срокове в строителството. Съгласете се един ремонт и след една година пак тече. Но ако фирмата не съществува тогава не знам какво ще стане.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот ivanov_p » 20 Окт 2014, 14:04

Поредният калпав закон. Нещата са решени в ЗЗД и то както трябва трябва, а не с такива недоразумения. Ако от друг строеж са ми артисали 200 м2 меден покрив и го сложа на панелката кой ще е длъжен да си продаде апартамента за да ми го плати?

В случая е най-добре всичко да мине със събрание, ако не стане и се стигне до ремонт от потърпевшия на доказване ще подлежи необходимостта от ремонт, фактът, че тече. Това става най-лесно със свидетели, по възможност технически лица, най-добре да се поръча на фирма направи експертиза, а след това експертът да се призове като свидетел.
После ще се доказва размерът на обогатяване на съсобствениците, следствие на извършения ремонт, но до размера на направените реално разходи. Т.е. може да се вземат по-малко пари от вложените, но не и повече. Тук съдът не гледа фактури, а съдебната експертиза, но като цяло е хубаво да има документи, ако не за съда, то поне за гаранции и да не се стига до прекалено изостряне на отношенията.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4320
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 20 Окт 2014, 14:20

Защо да не се гледат фактури, ами ако покривът е 250 м2 а пише че е направена изолация на 350 м2, ако е плосък покривът хидроизолацията трябва да се подвие нагоре, пише се отделно перо за това то се измерва в линейни метри. Има и технологично застъпване на хидроизолацията, но то не се пише отделно а се включва в цена на м2 и на метър линеен
Последна промяна pepa60 на 20 Окт 2014, 14:23, променена общо 1 път
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот jhoro » 20 Окт 2014, 14:23

ivanov_p написа:Тук съдът не гледа фактури, а съдебната експертиза, но като цяло е хубаво да има документи, ако не за съда, то поне за гаранции и да не се стига до прекалено изостряне на отношенията.


Че това е така - така е, само ще ти цитирам по памет определението за експертиза
"Експертизата отразява моментното субективно виждане на конкретното вещо лице, въз основа на събраните доказателства, аналогии, пазарната конюнктура и много други фактори."
Тоест - възможни, допустими и законни са няколко експертизи (оценки) на едно и също нещо с голяма разлика в цифрите.
Казвам го като вещо лице и експерт-оценител.

ps.
pepa60 написа:Защо да не се гледат фактури, ами ако покривът е 250 м2 а пише че е направена изолация на 350 м2

Фактурите ще се гледат от вещото лице - съдиите са по юридическите въпроси, не по експертните.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 20 Окт 2014, 14:36

преди години може би преди 2000 година имах такъв проблем. Имахме теч около комина в кухнята, сградата беше с плосък покрив. Баща ми докато беше жив неколкократно беше заливал с асфалт, беше правил замазка около въпросният комин. Всички съседи нехаеха за нашият проблем. Домоуправителят живееше на първият етаж всички бяха пенсионери. Тогава писах до общината и ги задължиха да направят общо събрание до една седмица и да направят хидроизолация до 1 месец. Констатираха че старата хидроизолация се е износила. направи се нова хидроизолация на покрива и течът спря, просто при тези течове на става на парче. При този тип строителство течът изглежда, че е от едно място, но пукнатината се намира на друго място и вече на втората плоча се събира водата около комина/в нашият случай/ и човек си мисли примерно че е от там. Но тогава общините имаха други правомощия, сега не се намесват с новия закон за собствеността.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот jhoro » 20 Окт 2014, 15:07

pepa60 написа:Но тогава общините имаха други правомощия, сега не се намесват с новия закон за собствеността.


И по новия закон имат правомощия - горе съм цитирал, виж чл. 49, ал. 4 и 5
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот ivanov_p » 20 Окт 2014, 15:40

От безкрайните дела и експертизи към тях, докато се занимавах с наемане, ремонтиране и преотдаване на помещения, съм научил, че може без никакви фактури, но не може без всички. ВЛ може да направи експертиза по документи, ако са в цялост, фактури, протоколи, актове и т.н. или по фактическото положение без да има никакви документи, но не може да комбинира едното с другото, замазката по фактури, а зидарията по оценка. Аз лично съм враг на писмеността и всички експертизи са ми били само по измеренето и оценено от ВЛ, а и е много по-лесно да си приятел с няколко вещи лица, отколкото с фактуристите на десетки магазини и складове.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4320
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 20 Окт 2014, 15:46

И по новия закон имат правомощия - горе съм цитирал, виж чл. 49, ал. 4 и 5
но тук дори нямат домоуправител
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот darinamarinova89 » 28 Окт 2014, 12:18

Много благодаря на всички Ви за отговорите.

pepa60 написа:счетоводител съм в строителна фирма и затова казвам, че трябва да има задължително Протокол /Акт както искате го наречете образец 19, в него се изписва всяка позиция на свършена работа, количество и единична цена. Договорът е задължителен за гаранционен срок, защото има и такава наредба за гаранционните срокове в строителството. Съгласете се един ремонт и след една година пак тече. Но ако фирмата не съществува тогава не знам какво ще стане.


А как седи въпросът ако евентуално протече по-рано от дадения гаранционен срок и ако реша да съдя фирмата - трябва ли ми фактура или този Протокол образец 19 е достатъчен? Благодаря предварително.
darinamarinova89
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 10 Окт 2014, 15:29

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот pepa60 » 18 Ное 2014, 10:52

и сключен договор трябва да имате. Има специална наредба за гаранционните срокове в строителството съгласно нея трябва да се следи гаранционният срок.
pepa60
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 16 Май 2007, 13:10

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот lakavitsa » 18 Ное 2014, 11:13

Тогава писах до общината и ги задължиха да направят общо събрание до една седмица и да направят хидроизолация до 1 месец. Констатираха че старата хидроизолация се е износила. направи се нова хидроизолация на покрива и течът спря, просто при тези течове на става на парче.
Казусът е твърде интересен за хилядите потърпевши в страната, КЪДЕТО " ГИ ЗАДЪЛЖИХА ДА НАПРАВЯТ ОБЩО СЪБРАНИЕ". Че и до една седмица, представи си. Кой ги задължава? И по силата на кой нормативен акт това се е случило. В отъствието на ЗУЕС, а преди това ПУРНЕС? 2000 година?
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот darinamarinova89 » 18 Ное 2014, 12:12

pepa60 написа:и сключен договор трябва да имате. Има специална наредба за гаранционните срокове в строителството съгласно нея трябва да се следи гаранционният срок.


Сключен договор, този акт номер 19 и фактура - това са 3те документа, нали? Питам Ви, защото засега подмениха керемидите, но другата година евентуално ще се прави цялостен ремонт на покрива, затова отсега да попитам. Благодаря много за отговорите.
darinamarinova89
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 10 Окт 2014, 15:29

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот darinamarinova89 » 18 Ное 2014, 12:17

lakavitsa написа:Казусът е твърде интересен за хилядите потърпевши в страната, КЪДЕТО " ГИ ЗАДЪЛЖИХА ДА НАПРАВЯТ ОБЩО СЪБРАНИЕ". Че и до една седмица, представи си. Кой ги задължава? И по силата на кой нормативен акт това се е случило. В отъствието на ЗУЕС, а преди това ПУРНЕС? 2000 година?


Може да има решение на Столичния общински съвет, наредба на някое министерство. По тази наредба/ решение в момента, ако няма Общо събрание избрано, то има и глоба, но не им се занимава от общината да глобяват - за съжаление. На нас, българите, трябва някой да ни глобява, за да сме съвестни...очевидно. И за съжаление трудно можете да ги накарате да направите изолация превантивно - трябва да почне да тече, да се разваля конструкцията и тогава с 300 зора, закани, викане ще ги накарате. Има си действащ закон по ЗУЕС, а където се чудите как да подходите - се обаждате на главния юрисконсулт на Вашата община - има часове, които са описани на сайта на общината, към която сте. :) Те/ той/ тя ще ви кажат как се процедира и какъв е проблемът. Освен това можете да пуснете една жалба, че няма Общо събрание или не свикват и тогава го свиква кмета - повярвайте, явяват се, защото се плашат вече, че ще имат разправии.
darinamarinova89
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 10 Окт 2014, 15:29

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот steff1 » 22 Ное 2014, 16:37

Здравейте!
И мен живо ме интересува въпросът за ремонт на покрив. От 2 години тече ремонт на покрива в нашия жилищен блок. На събрание е решено ремонтът да се извърши от "човек", който живее в блока. И дал устна гаранция от 10год. Не е ясно той фирма ли е или не. :lol: Имал необходимия инвентар за подобни ремонтни дейности. Уговорени бяха 2 вноски по 85лв на семейство за целия покрив. Събраха паричките. Но човекът асфалтирал само 1/2 от покрива и започна да хленчи, че парите не стигат. Последва събрание и се взе решение(от 5-6 човека, а в блока живеят над 150 човека) вноските да станат 5 по 60лв :roll: Съответно ние не се съгласихме да плащаме повече от първоначално договорената сума. Сега ни заплашват с призовки, системно ни натякват, че дължим пари и ще ни съдят, щели да качат имената ни на табло пред входа...
От домоуправителя поисках ксерокопие от сключен договор с "човека", извършващ ремонтните дейности. Отговорът беше, че такъв няма. Аз съм била единствената, която иска договор. Попитах "човекът" извършващ ремонта къде декларира паричките, които взема от нас, защото става въпрос за немалка сума. И вероятно трудът му не е безплатен. Нямаме достъп до никакви фактури или касови бележки. Той цял живот може да иска пари от нас и според Закона за етажн.собственост ние трябва да му плащаме.
Все пак не става въпрос да ти се запуши каналът в мивката и съседът да ти го отпуши, за което да го черпиш едно питие.
Въпросът ми е- в нашия случай трябва ли да има писмен договор за възлагане на ремонтни дейности?
Благодаря предварително!
Поздрави!
steff1
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Ное 2014, 16:08

Re: Ремонт на покрив разпределение на сумата

Мнениеот lakavitsa » 22 Ное 2014, 19:10

за да е фирма трябва да ви представи документи, удост за вписване в агенция по вписванията, без възлагателен договор а само устно обещание как ще издържи в съда, ако имате претенции в случай, че пак протече, без взети решение оформени с протокол съгласно зуес, а преди това със законно свикано събрание съгл. зуес. Тия 150 души собственици ли са, ползватели или ведно с ония с верижките на врата.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 683
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Следваща

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron