начало
До средата на 2017 г. вече няма да дължим нищо на Русия за До средата на 2017 г. вече няма да дължим нищо на Русия за "Белене"

смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот evcholina » 10 Сеп 2009, 15:00

Имам следния проблем: собствениците на апартамент на 1 ет. искат да използват жилището за детска почасова занималня и забавачница. Ние сме 4-ма собственика. Само един от нас даде съгласието си за тази промяна. Питането ми е в този случай може ли градината да съществува законно или е необходимо нотариално заверено съгласие на всички собственици без значение къде в ЕС се намират техните собствености (имам предвид в непосредстена близост над и до градината или не). Освен това в двора на ЕС е обособена паянтова стълба с цел вход за градината, която е в об. части и на останалите собственици. Моля дайте компетентно мнение (ако е възможно от адвокат специалист по ЗУТ)по казуса и съвет какви стъпки трябва да се предприемат, за да се спре този произвол.

Прдварително благодаря
evcholina
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Сеп 2009, 13:51

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот magodeoz » 10 Сеп 2009, 15:12

ЗУТЧл. 38. (1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.
(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал. 3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот naughty » 10 Сеп 2009, 19:14

определено е доста незаконно всичко което се случва, за да не селутате наемете адвокат.
naughty
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Май 2007, 19:09

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот evcholina » 11 Сеп 2009, 11:26

Благодаря за отговорите. Моля уточнете какво се има предвид непосредствени съседи. Ако все пак градината започне дейност какви ответни мерки препоръчвате.
evcholina
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Сеп 2009, 13:51

Re: смяна на статут на жилищен имот в режим на ЕС

Мнениеот magodeoz » 14 Сеп 2009, 00:58

В случая думата "непосредствен" се употребява в значението "най-близък". Непосредствени съседи на един имот са онези имоти (респективно - техните собственици), с които въпросният имот граничи. Не е съвсем изяснен въпросът дали мазетата (респективно - техните собственици) попадат в тази категория, когато става въпрос за имот на първия етаж, но общоприетата практика е при провеждане на процедури по ЗУТ да се вземат предвид само онези съседни имоти, които (юридически, технически и фактически) се използват като жилища.
magodeoz
Активен потребител
 
Мнения: 1948
Регистриран на: 10 Авг 2009, 00:29


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron