начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Дирекция Миграция - Мога ли да ги съдя?????

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Дирекция Миграция - Мога ли да ги съдя?????

Мнениеот Todorova » 30 Дек 2005, 16:27

Здравейте всички помагащи и нуждаещи се ог помощ!
Имам един проблем който ми се струва че няма да мога да разреша по нормален начин.
На 18 октомври 2005 подадох документи за разреаване на постоянно пребиваване на съпруга ми в Дирекция Миграция.
По закон ние трябваше да получим отговор в рамките на 60 дни.
Но както е обичайно за България търлпение е ключовата дума.
Ние сме зависими от това постоянно пребиваване тъй като до 22-01-2006 трябва да представим пред Дирекция митници доказателство с което да докажем че на съпруга ми е разрешено постоянно пребиване и платения от нас депозит ще бъде изплатен.
Както се очертава обаче това ще е невъзможно защото господата от дирекция миграция в гр София ни задължават да спазваме закона при полужение че те самите не могат да го спазят.
Кой може да ми помогне????
Благодаря Ви!
Todorova
 

Мнениеот kursant_amvr » 30 Дек 2005, 18:03

Да, можете да си търсите правата, но ми се струва че ще се нуждаете от по-квалифицирана помощ.
След като разрешение за постоянно пребиваване не Ви е било издадено в законния срок, най-вероятно става дума за т.нар. "мълчалив отказ" по смисъла на ЗАП. Можете да обжалвате този отказ първо пред органа, който го е издал ( пред дирекция "Миграция" ), и едва ако това е безрезултатно пред съда.

Освен това, ако се окаже че този отказ е бил незаконосъобразен в последствие можете да съдите държавата за вредите които са ви нанесени с незаконосъобразния отказ ( неизплатения депозит от Агенция Митници, времето и парите които сте изгубили да сзе размотавате между институциите, пропуснатите ползи и т.н). Основният проблем обаче както разбирам е получаването на разрешение за постояно пребиваване.
Ще Ви посъветвам да си намерите добър адвокат в областта на административното (!!!) правосъдие , защото се съмнявам че процедурата ще е по вашите сили. Все пак ако решите да си търсите правата сама, или просто "да сте в час" с нещата задължително ще трябва да се запознаете с :

1. Закона за чужденците в РБ
2. Правилника за прилагане на закона за чужденците в РБ
2. Закона за административното производство

Ако решите да търсите обезщетение от държавата, вече със сигурност ще се нуждаете от адвокат в областта на гражданското и по-специално деликтното право.
kursant_amvr
Потребител
 
Мнения: 265
Регистриран на: 31 Авг 2005, 21:03

Мнениеот СЛУЧАЕН » 30 Дек 2005, 21:09

Ако става въпрос за София, бул. "Мария Луиза" Ви съветвам да отидете на място. Преди известно време имаше приемни часове в които може да си изложите проблема на някои от началниците. Отдавна не съм ходил там, но имам добри впечатления от хората и съм почти сигурен, че ще Ви съдействат за ускоряване на процедурата, доколкото това е възможно, разбира се. Попитайте на информацията дали все още има такива приемни часове и ............... успех!
СЛУЧАЕН
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта


cron