начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Свободна професия ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Свободна професия ?

Мнениеот програмист » 30 Ное 2005, 19:22

Интересува ме дали е възможно да се регистрирам като програмист на свободна професия? Или може би софтуерен консултант или нещо подобно?
Има ли друг начин да декларирам дейността си която е предимно свързана с работа по чуждестранни проекти и получаване на доходи от чужбина по банков път.
Кой вариант би бил най-удачен за намаляване на данъците?
програмист
 

Мнениеот Гост » 01 Дек 2005, 09:00

Никой ли не може да ми даде съвет?
Гост
 

Мнениеот Гост » 01 Дек 2005, 10:32

можеш разбира се - щом ще работиш на свой риск, на своя отговорност и за своя сметка.
Гост
 

Мнениеот програмист » 01 Дек 2005, 10:35

А ползвам ли някакви преференции ако се регистрирам като свободна професия?
Какви данъци ще плащам - корпоративен или по закона за облагане на физическите лица?
Веднъж в годината или всеки месец?
програмист
 

Мнениеот benzi » 01 Дек 2005, 10:56

Откриваш офшорна фирма.Откриваш сметка на тази фирма в чужда банка и нищо не плащаш.В коя зона да откриеш фирмата - питай.
benzi
Младши потребител
 
Мнения: 83
Регистриран на: 12 Май 2003, 17:13

Мнениеот програмист » 01 Дек 2005, 11:18

Това ми се струва доста нереалистично - нямам идея нито как се открива офшорна фирма нито как се открива сметка в чужда банка, така че идеята е неприложима за мен. Блгодаря все пак :)
програмист
 

Мнениеот Гост » 01 Дек 2005, 13:24

Хайде по-сериозно, бе, хора, офшорни фирми, дрън-дрън. Ако работиш на свободна практика, ще плащаш данъци по ЗОДФЛ. И ти обръщам внимание върху още нещо- принципно програмите са обект на защита по ЗАПСП, т.е. много от приходите си ще можеш да оформяш като авторски възнаграждения. За тях (все още) не се начисляват пенсионни вноски. Само здравни. И нормативно признатият разход е 50 %, а при т.нар. "услуги с личен труд" - 35%. Успех!
Гост
 

Мнениеот лили2 » 01 Дек 2005, 14:53

Абе хора, като чета как отговаряте, излиза, че тая работа е като оная... Несериозно.
Господинът, дето пита дали да се регистрира, да си зададе ясно въпросите. Може да се регистрира като всободна професия, но ще го дънят да плаща всеки месец осигуровки - спечелил -неспечелил. Ако в работата му се налага да издава фактури, трябва да направи фирма. Ако има недв. имоти, тя трябва да е ЮЛ... Въобще има много въпроси и отговори. Важна е какава е целта. Затова идете и за 20 лв. разпитайте един адвокат, запишете си всичко. Така е най-чисто.
лили2
 

Мнениеот prnedev » 01 Дек 2005, 15:48

Anonymous написа:Хайде по-сериозно, бе, хора, офшорни фирми, дрън-дрън. Ако работиш на свободна практика, ще плащаш данъци по ЗОДФЛ. И ти обръщам внимание върху още нещо- принципно програмите са обект на защита по ЗАПСП, т.е. много от приходите си ще можеш да оформяш като авторски възнаграждения. За тях (все още) не се начисляват пенсионни вноски. Само здравни. И нормативно признатият разход е 50 %, а при т.нар. "услуги с личен труд" - 35%. Успех!


НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА

Чл.1. (1) (изм.,ДВ,бр.83 от 2000 г., бр.91 от 2003 г.) Задължението за осигуряване за лицата по чл.4, ал.3, т.1-4 от Кодекса за социално осигуряване - еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски производители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване. Тези лица са длъжни да се регистрират чрез подаване на декларация по утвърден от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) образец в териториалното поделение на НОИ в 7-дневен срок от започването на трудовата дейност.

4) За лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, се считат тези, които упражняват професията или занаятчийската дейност:
1. (доп.,ДВ,бр.91 от 2003 г.) на основание на предварителна регистрация, определена с нормативен акт - нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители; лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти и други;
2. като плащат патентен данък и не са еднолични търговци;
3. (незаконосъобразна в частта за съдебните кандидати по чл.164, ал.3 от Закона за съдебната власт,Решение No 8525 от 2000 г. - ДВ,бр.8 от 2001 г.; изм.,бр.91 от 2003 г.) като извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка - дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, упражняващи свободна професия, регистрирани с идентификационен код по БУЛСТАТ, извън тези по т.1 и 2; застрахователните агенти съгласно чл.44, ал.2 от Закона за застраховането и съдебните кандидати по чл.164, ал.3 от Закона за съдебната власт.
(5) (нова,ДВ,бр.83 от 2000 г.; изм.,бр.91 от 2003 г.) Лицата, на които е отпусната пенсия, в случаите, когато упражняват дейностите по чл.4, ал.3, т.1, 2, 4, 5 и 6 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват по свое желание по предвидения с наредбата ред.
(6) (нова,ДВ,бр.83 от 2000 г.) За лицата по чл.1, ал.4, т.1 и 2, както и за онези самоосигуряващи се лица, за които нормативен акт не изисква регистрация с идентификационен код по БУЛСТАТ, при извършване на осигуряването се използва единният им граждански номер.
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Мнениеот portokal » 01 Дек 2005, 16:08

Кодекс за социално осигуряване
Чл. 4 (3) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност


Т.е. дори само заради това, че упражнява свободна професия, е длъжен да се осигурява.

А за авторски възнаграждения не се дължат осигурителни вноски, защото/когато произведението не е резултат от трудова дейност.
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Мнениеот Автор » 01 Дек 2005, 17:14

Ако всичките ми доходи са само от авторски възнаграждения, по които не се дължат осигуровки за пенсия, длъжен ли съм да се осигурявам само заради това, че съм се регистрирал по БУЛСТАТ като свободна професия?
Автор
 

Мнениеот portokal » 03 Дек 2005, 18:46

Аха, само заради това си длъжен. И на всичкото отгоре си длъжен да се регистрираш като упражняващ свободна професия, ако наистина упражняваш такава. Не е според кефа.
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 30 госта


cron