начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

SMS има ли тежест в съда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


SMS има ли тежест в съда

Мнениеот Мала » 08 Сеп 2005, 12:13

SMS има ли тежест в съда
Мала
 

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 14:46

А ако се бият слон и кит, кой ще победи?
Гост
 

Мнениеот Мала » 08 Сеп 2005, 15:39

Anonymous написа:А ако се бият слон и кит, кой ще победи?

нали знаете най правилния отговор на един въпрос. И той е "зависи". И на вашият въпрос е такъв. Зависи къде ще се бият дали на сушата или в океана. Та сега без майтап. въпросът ми е сериозен. не съм юрист и затова питам. Иначе ако се чудите с кой да се заяждате едва ли форума е най-подходящото място.
Мала
 

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 15:42

иМА ТЕЖЕСТ, но само ако е еротичен :lol:
Гост
 

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 15:52

Видовете доказателства и доказателствени средства са изброени в ГПК и НПК - лесно можете да си отговорите на този въпрос.
Гост
 

Мнениеот NHN » 08 Сеп 2005, 16:34

В нашата страна всичко е обратно. Видео материал не може да се приеме за доказателство, ако не е направен от СРС (спецялно разузнавателно средство). Ако обаче си дакараш сестра си и сина си за свидетели маже да осъдиш всеки за каквото си поискаш. :lol:
NHN
 

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 16:37

В случая обаче, кое му е обратно?

Не може категорично да се установи, кой е пуснал есемеса. Дали не е давал телефона на друг и т.н.
Гост
 

Мнениеот аз » 09 Сеп 2005, 17:51

Ами като не може да се установи кой го е пуснал, какво те притеснява? Но поначало не е док.средство
аз
 

Мнениеот karola79 » 09 Сеп 2005, 21:04

майко мила ,що за въпрос
karola79
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 11 Юни 2004, 14:49

Мнениеот nedkov » 13 Сеп 2005, 15:17

Отговорът не е толкова елементарен както го представят отговарящите до тук, макар че и самият въпрос е малко неясен. На много юристи им е замъглена разликата в понятията доказателство, доказателствено средства и способ за събиране и проверка на доказателства, което до някъде е резултат на различната регламентация в гражданския и наказателния процес. Питащият явно обаче не се интересува от теоретичните постановки, а от практическа гледна точка.Краткият отговор е "зависи", но във всеки случай SMS а е доказателство. То може да се събере било чрез оглед, било чрез разпит на свидетел, който го е видял при изпращащия или при получаващия. Дали мобилния оператор може да го възпроизведе с удостоверение не зная - би следвало да не може, но трябва да се провери.Във всеки случай обаче фактът на изпращане и получаване на SMS от дадени телефонни апарати може да се удостовери и от мобилния оператор и e доказателство.Самото съдържание , изпращащия и времето на запознаване от получаващия и кой е получаващия са обстоятелства, които също трябва да се доказват. Не бива да се забравя, че те могат да се докажат и с признание на обвиняемия в наказателния процес или обяснение или отказ на насрещната страна в гражданския процес.Тежестта му ще е различна в гражданския процес, където с него не можете да докажете факти, за които се изисква само документ например и различна в наказателния процес. Във всеки случай той ще бъде преценяван от съда заедно с останалите доказателствва по делото и най-вече след като е доказано автора и адресата му, а и действителното му съдържание. Изводът е, че според конкретния казус и наличните други доказателства следва да се прецени използването на SMS a като доказателство.
nedkov
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 10 Сеп 2005, 09:09

Gotin otgovor

Мнениеот Ant » 15 Сеп 2005, 01:03

Готин отговор!!!
Само едно допълнение - моят апарат (сим - картата ми) е пълна с СМС-и от оператора, от които се вижда, как сметката ми ту нараства, ту намалява, ту е неизвестна..

Изпратени са от машина или по-точно : чрез машина, но при всички положения - чрез оператора...

Много ме мързи, да пусна една жалба срещу Глобул, но че могат да се превърнат в годно доказатеслтво пред съда, чрез становище на вещи лица...

Мисля, че няма спор.

И така, дали СМС е доказателство - зависиии..

:)

Ант
Ant
 

Мнениеот ludiq Max » 18 Сеп 2005, 00:09

mnogo xubavo pitane ........

kakto sa spodelili i predi men.....ZAVISI
1. kakvo se opitvash da dokajesh....
2. ako e nqkakva oferta dobre ...no trqbva da svarjesh nomera s izprashtacha....ako nqma nomer....losho
3. ako vlizash v nakazatelno pravo tam stava po-slojno i edva li e nai- dobroto dokazatelstvo....no ako nqma drugo....
ludiq Max
 

Мнениеот Мала » 19 Сеп 2005, 13:57

Благодаря на всички за отговорите, най-вече на Nedkov, защото ми се вижда най-обмислен и най-изчерпателен. Значи както разбирам отговорът е същия който аз съм дала на онзи въпрос за слона и кита, дето някой който се чуди какво да прави ми зададе. А той е "Зависи". Благодаря още веднъж.
Мала
 

Мнениеот Гост » 20 Сеп 2005, 11:29

според мен би бил доказателство единствено ако има свидетел, който го е прочел по време на изпращането и такъв при получаването. иначе всеки би могъл да прати СМС от чужд телефон, брат ми го е правил от моя, като разбирам след няколко дни, преглеждайки си изходящите съобщения. освен това пред очите ми един приятел /който не става от компютъра, тоест гаден хакер :D / изпрати СМС чрез интернет на приятелката ми уж от номера на мъжа й - с очите си го видях - изпращача беше мъжа й, а всъщност не е/ ако ме разбрахте въобще-доста е объркано, но просто бях изумена/ Затова вече не вярвам много на по-странните СМС-и, винаги си имам едно наум
Гост
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 30 госта


cron