начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Дисципл. наказание - покана за даване на обяснение, срок?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Дисципл. наказание - покана за даване на обяснение, срок?

Мнениеот Иво » 01 Сеп 2005, 17:35

Здравейте колеги!
Моля, бихте ли ми помогнали за следния случай, тъй като досега никога не съм се сблъсквал с проблем в областта на трудовото право:

Трябва да бъде дисциплинарно уволнен служител на фирмата, който вече цял месец не се явява на работа. За да бъде всичко изрядно, преди да му връчим заповедта за дисциплинарно уволнение, трябва да поискаме обяснение от него. И тъй като него го няма никакъв, според мен начина е или писмо с обратна разписка с покана да се яви и да даде обяснения или нотариална покана за същото. Кой вариант бихте ми препоръчали :?: Също така, бихте ли ми дали някакъв примерен текст, какво да напиша в тази покана :?: И най-важното за мен: какъв срок да определя, в който той да се яви за да даде обяснение (не видях в КТ да има определен срок и затова питам) :?: Искам да изпипам работата за да не стане фал после в съда....
Предварително много Ви благодаря :)
Иво
 

Мнениеот алекс » 01 Сеп 2005, 18:21

направи го с нотариална покона. ако ползваш писмо с обратна разписка : 1. няма да имаш доказателство за текста на писмото и 2. обикновено ако лицето се укрива / в случая е вероятно/ пощенския служител оставя бележка да се потърси писмото на гише в пощенския клон. сам разбираш че твоя чонек няма да отиди да си го получи. ако писмото се върне слбед месец като непотърсено, в съда няма да го приемат като отказ за получаване. докато нотариусът има шанс да хване твоя човек на тясно и да оформи евентуалният му отказ .
по въпроса за срока - действай, стига си чакал вече. иначе няма нищо определено.
текста трябва да е в смисъл: поканвам ви да дадете обяснение в трпидневен срок от получаване на настоящата покана в офиса на фирмата в рамките на работният ден. в случай че не се явите за обеснение, ще приемем че отказвате да дадете такива.
алекс
 

Мнениеот нова » 01 Сеп 2005, 21:25

На основание чл.193 от КТ и във връзка с извършено от Вас дисциплинарно нарушение, изразяващо се в ................................/описва се подробно нарушението, дата място и час на извършване, свидетели и др./ , моля в срок до ........да представите писмени обяснения............... и т. н.
нова
 

дисциплинарно

Мнениеот джой » 03 Сеп 2005, 21:08

Добре е да пишеш в искането за обяснения за какво става дума. Иначе рискуваш да ти дадат някакви обяснения, които нямат връзка с нарушението. Ако решиш да ползваш писмо с обратна разписка, допиши в самата нея заглавието на документа? Обикновено пращането по куриер е най-неблагонадеждно.
джой
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 32 госта


cron