начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Отказ от родители!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отказ от родители!

Мнениеот Jogy » 13 Юли 2005, 17:35

Моля за информация относно това,как мога да се откажа изцяло(като документи и претенции) от родителите си-не желая да имам нищо общо с тези хора по абсолютно никакъв начин!!Моля за компетентен отговор,питането ми е абсолютно сериозно!Какво трябва да направя и дали само аз трябва и мога?Не съм осиновен и 18-те год. много отдавна са ми минали!Имам необратими причини за това мое искане!Благодаря Ви предварително!Ако желаете,може и да ми пишете на jogy_jogy@abv.bg
Jogy
 

Мнениеот галина » 13 Юли 2005, 19:28

Това не може да стане!Вие сте, и ще си останете дете на Х и У.А пък ако не искате да получите нищо от тях/което според мен е доста глупаво/,то може в случай,че починат да направите отказ от наследство.А пък ако са живи и имат и други деца,нека те получат всичко приживе.Съжалявам,но това което искате е доста необмислено.
галина
 

V USA tova e vazmojno

Мнениеот Florida » 16 Юли 2005, 01:57

V sredata na 90te edno 11 godi6no dete si nae advokat i se "razvede" ot roditelite si ili s drugi dumi gi li6i ot roditelski prava ili pretencii varhi sebe si... I za USA tova be6e bezprecedentno, no sega ve4e e precedent i za drugi deca, koito imat seriozni osnovanija da go napravyat...
Florida
 

Мнениеот justine » 16 Юли 2005, 02:24

Florida, в конкретния случай детето е попораснало :wink:
Иначе няма проблем, при особено тежки провинения спрямо детето и двамата му родители да бъдат лишени от родителски права. Казусът тук е друг и желанието на автора на темата е неизпълнимо от гледна точка на действащото ни законодателство.
justine
Потребител
 
Мнения: 119
Регистриран на: 22 Авг 2002, 23:03

Za Justine

Мнениеот Jogy » 20 Юли 2005, 12:14

Абсолютно ли е сигурно това, което казваш?Законово немога да направя това мое желание?!Трябва да има някаква вазможност!
Jogy
 

Мнениеот justine » 22 Юли 2005, 02:03

Наистина няма такава възможност. Въпросът за отношенията между родители и деца има най- малко две правнорелевантни страни- моралните и материалните /имуществени/ отношения, които възникват, съществуват и се развиват /изменят и прекратяват/, въз основа на родствената връзка между тях. Тези отношения се изразяват в конкретни права и задължения, установени в полза и в тежест, едновременно и за двете страни по родственото правоотношение. Но те съществуват, както в интерес на двете страни, така и в обществен интерес. Така например Вие, като син/ дъщеря дължите издръжка на родителите си при определени от закона предпоставки. Е, ако след като сте били "надлежно" отгледан от тези хора, по някаква причина решите да се откажете от тази родствена връзка и законът допусне това, кой би следвало да поеме издръжката на родителите Ви? Очевидно, разпределянето на имуществената тежест по издръжката на тези хора между данъкоплатците /трети лица, чужди на родствена Ви връзка/, не би било в обществен интерес. Поне не би било в обществен интерес докато сте жив, здрав, работоспособен и в състояние да издържате родителите си. Социалната солидарност бива ангажирана от държавата винаги в краен случай! Този пример е илюстрация за една от многото причини, поради които законът игнорира /не регламентира и не признава/ правната възможност, низходящи да се отказват от родствените си връзки с възходящите им. Надявам се да приемете написаното в абстрактния му смисъл, то не израз на лично отношение, а само опит за внасяне на яснота по отношение на конкретно законово положение.
justine
Потребител
 
Мнения: 119
Регистриран на: 22 Авг 2002, 23:03

Za Justine

Мнениеот Jogy » 22 Юли 2005, 09:01

Благодарности за информацията!Обаче в моя случай ситуацията да издържам!!!!!!!!!!!по някакъв начин тези хора,макар че хора,за тях е мнооого неподходящо определение,ми звучи невероятно абсурдна!!!
С оглед на по-скоро моралните,личностните...щети,ако мога така да пиша,аз поставих въпроса за абсолютен отказ!!!И за това питам,има ли някакъв начин!
Ако чак до такава степен нямам възможност да се "разведа" с тях(надявам се,без да ми се сърдиш,че информацията,която ми даваш е сигурна,компетентна-сигурно си юрист/ка и мога напълно да я приема,защото не съм ходил да се консултирам с други лица,вещи в тези казуси),то сигурно мога чрез някакъв документ/и-декларация или както се води по определение,да покажа отказа си от тях и липсата на каквито и да е било претенции от моя страна(по-горе имаше мнение,че не било разумно да правя такова действие,НО не питай старило,а патило са казали хората!!! и хич не искам от тях нищичко),естествено заверен/и нотариално...незнам точно.....
Благодаря предварително за отношението по темата и отговорите!Благодаря ти Justine!Do skoro!
Jogy
 

Мнениеот justine » 22 Юли 2005, 12:08

Jogy, това за издръжката беше просто пример, за да изясня причините, поради които законодателната власт, на този етап на обществено развитие не би приела закон, който да допусне прекратяване на родствената връзка между пълнолетни лица по желание на някоя от страните. Нещо повече, такъв закон е немислим дори в случай, че и двете страни по правоотношението желаят това...
Родствените отношения, както казах включват комплекс от отношения, някои от които са от морално- етично естество и затова са регламентирани от законодателя оскъдно и при това с диспозитивни /незадължителни/ правни норми. Пример: чл. 69, ал. 2 от СК - Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни, нетрудоспособни или болни родители /тук може и да се поспори дали това е диспозиция/. За разлика от тях имуществените отношения между роднините се регламентират относително подробно и предимно с императивни /задължителни/ правни норми. Това е така, защото имуществените отношения между роднини засягат по необходимост правната сфера на широк кръг лица, които иначе могат да стоят извън конкретното родствено правоотношение. Примери много мога да Ви дам, но това което е важно в случая е, че при уредбата на семейни и наследствени правоотношения законодателят обикновено се ръководи от обичая, добрите нрави и съображения за правна сигурност в обществените отношения. Така можем да очертаем съдържанието на родствената връзка родител- пълнолетно дете. Тя се състои от цитираното по- горе абстрактно задължение на пълнолетното дете да полага грижа, правото на субектите по правоотношението да получават издръжка едни от други и да се наследяват взаимно. Вижте колко е семпло и оскъдно! Не може да се отрече, че законодателният подход е минималистичен. Грижа можете да полагате, но можете и да не полагате... Тук е редно да кажа, че правното и фактическото положение могат да се различават съществено едно от друго. Така, Вие можете да откажете да контактувате с родителите си по всякакъв повод и можете да не се грижите за тях докато са стари, болни и прочее. Те от своя страна, въпреки, че е възможно и имат право да потърсят идръжка от Вас по съдебен ред, може и да не го сторят никога. Може също така, след смъртта им да се откажете от оставеното от тях наследство. Същото могат да сторят и те... Е, за каква родствена връзка говорим тук. При това положение, тя би била изпразнена от съдържание и би съществувала формално, забележете само от съображения за обществена и правна сигурност. Искам да кажа, че Вие имате възможност да прекратите родствената връзка с родителите си фактически и това е напълно достатъчно. Формално нищо не можете да направите, но това не пречи на фактическото положение, което можете да установите, при това трайно, да речем - завинаги. И така по същество:
1. Не можете да се откажете от родителите си с какъвто и да е било формален или неформален акт, устно или писмено изявление;
2. Не можете да се откажете от наследството, което би останало след смъртта им предварително, защото такова изявление ще бъде нищожно и не би породило правни последици;
Разбира се, има много подробности около правото на наследяване, установяване на недостойнство при наследяване, ред на дължащи издръжка лица и т.н., които няма как да коментирам без налични данни по казуса.
Ще Ви кажа само- живейте си живота, може да Ви мине, може и да не Ви мине отвращението от родителите Ви, но правото си е такова и няма изгледи за промяна!
justine
Потребител
 
Мнения: 119
Регистриран на: 22 Авг 2002, 23:03

JUSTINE

Мнениеот MONTESKIO. » 22 Юли 2005, 15:20

Колега justine, ще бъде ли удобно да разменим e-mail?

MONTESKIO
MONTESKIO.
 

Мнениеот justine » 22 Юли 2005, 16:14

С удоволствие: ngospodinova@gmail.com, както и този, с който съм регистрирана в lex.bg

Приятен и успешен ден от мен!
justine
Потребител
 
Мнения: 119
Регистриран на: 22 Авг 2002, 23:03

Мнениеот За Justine » 22 Юли 2005, 19:05

Много благодаря на Justine!!!!Изчерпателно и ясно!!!
Надявам се мога да пиша на обявения имейл!
Аз ще си живея живота,както ме посъветва,макар че преживяното си оставя доста добра следа и оттук твърдото ми и както виждам-неизпълнимо желание-за мое мнооого голямо разочарование!!!!
Надявам се да мога да се обърна към теб при необходимост!!
Чао,живот,здраве и успехи ти желая!
Ако има нещо-пиши ми на jogy_jogy@abv.bg-занимавам се с авточасти,гуми,аксесоари-ако мога да бъда полезен,с най-голямо удоволствие ще направя каквото мога!
Ако и някой друг е заинтересован и има въпроси,нека пише!
Със здраве!
За Justine
 


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron