начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Казуси за недвижими имоти


Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 21 Мар 2005, 05:10

Моля за съвет по спешност, тъй като трябва да действам днес предиобед! Предстои ми сключване на договор за покупко-продажба на апартамент в София, аз съм продавачът. Купувачът настоява да представя писмен документ - удостоверение за тежести, че имотът не е обременен с вещни тежести, за да проследял "историята на собствеността". Видях, че в заявлението за издаване на удостоверението трябва да се впишат имената на сегашния и предишния собственик с ЕГН, както и точното описание на имота. Ако дам това удостоверение на купувача, няма ли опасност между предварителния и окончателния договор да злоупотреби с него и да извърши някаква измама? Изобщо, след предварителния договор той има доста данни за мене и апартамента. Как да се предпазя от измама? Да предоставям ли писмено удостоверение за тежести и може ли да се впише предварителният договор за покупко-продажба, така да намаля риска от измами? Купувачът иска предварителен договор с 10% предплата тази седмица, а окончателен през май, че щял тогава да плати в брой, като се върне от чужбина, а предварителният договор той ще сключи от името на баща си с пълномощно от последния. Нещо ме притеснява, макар че сделката се води от реномирана агенция за недвижими имоти. Моля за съвет и предварително благодаря!
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 21 Мар 2005, 05:29

Освен това, като чета във форума по повод предварителните договори, се замислям - дали съществува изобщо бащата, от чието име синът с пълномощно ще сключва сделката, и към кого ще насоча претенциите си, ако не се изпълни предвиденото за след около 2 месеца сключване на окончателен договор? Може ли сключването на предварителен договор да е просто повод да се сдобие отсрещната страна с повечко данни за апартамента ми? Как да се убедя в достоверността на съобщаваното от пълномощника (всъщност реален купувач, който просто искал да купи апартамента на името на баща си) относно самоличността му, възможностите му да плати в брой и пр.?Казва, че работи в чужбина, заминава обратно след края на тази седмица, но ще се върне през май да ми плати от авоарите си в местна банка, които щели да постъпят там до срока на окончателния договор. Положително ще трябва да отида на срещата ни с адвокат, но се надявам и на съветите на участниците във форума. Агенцията за недвижими имоти има интерес да си вземе капарото при предварителния договор, така че едва ли се интересува дали по-нататък ще последва измама.
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 21 Мар 2005, 07:04

Сещам се, че ако преди предварителния договор прехвърля на името на майка си апартамента, а после сключа предварителен договор за покупко-продажба като неин пълномощник, но тя не го декларира в данъчното почти до края на срока от 2 месеца, няма да могат да издават данъчна оценка на името на новия собственик през това време и поне 14 дни преди окончателния договор няма да може да има редовен документ за разпоредителна сделка. Как Ви се вижда?
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот yambol » 21 Мар 2005, 10:01

Всичко, което може да пише на въпросното удостоверение за тежести, относно апартаманта Ви, може да стане достояние и притежание на кандидат-купувача. Нормално е представянето му-представете си и другата страна-как да Ви даде пари за нещо, което може и да не е Ваше?!! Регистрите на Службата по вписванията са общодостъпни. А ако, не дай Боже, майка Ви почине през следващите два месеца? А ако имате брат/сестра?..Искане за сключване на окончателен договор след подписан предварителен такъв може да направи само изправната страна-т.е. купувача, след като е платил цената.
yambol
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот 777 » 21 Мар 2005, 10:47

В апартамента живее ли някой или е празен? Това е важно за отговора ми.
777
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Lora-D » 21 Мар 2005, 11:14

Удостоверение за тежести е необходимо на купувача, за да се увери същият дали имотът е чист от такива,както и в собствеността на същия/удостоверението е все пак една индиция за това, макар и да не я доказва/. Предварителният договор е хубаво да го сключите, за да има някаква сигурност и за двете страни за сключване на окончателната сделка-ти като продавач, ако прехвърлиш междувременно имота ще дължиш неустойка, ако уговорите такава, а тя ще ти плати капаро, което ще можеш да задържиш при несключване. Винаги при нашата система може да има голямадоза риск при сделките, но представянето на тези документи е необходим, но не задължително условие за редовното и сигурно сключване на сделката.
Lora-D
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 21 Мар 2005, 14:05

opredeleno e mnogo vroiatno sklyuchvaneto na predvaritelnia dogovor da e po ideia na agenciata inache tia niama osnovanie da si iska parite sega a sled 2 meseca.
Ot druga strana nikoi ne vi kara da sklyuchvate pismen predvaritelen dogovor i da poluchavate kaparo
moje cenite sled dva meseca da se vdignat i da vi e iad, a kupuvacha ako e svesten i ima pari tova i bez predvaritelen dogovor shte e taka i pak shte mojete da si sklyuchite napravo okonchatelen dogovor togava
moia savet e da ne sklyuchvate dogovora sega a da ostane ustna ugovorka, taka i dvete strani se angajirate tochno tolkova kolkoto si imate realno doverie
inache udostoverenieto za tejesti e chast ot praktikata
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител
 
Мнения: 319
Регистриран на: 27 Фев 2002, 16:31
Местоположение: София

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот 888 » 21 Мар 2005, 14:29

Удостоверението за тежести има срок на валидност 24 часа от издаването , така че най-добре купувачът да си направи устна справка за тежести в службата по вписвания към съответния съд в деня на продажбата по партидата на имота .
888
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 22 Мар 2005, 00:04

Има наемател, без официален договор за наем, превежда сумата за месечния наем в дебитната ми карта, тъй като е банкер и не знае къде е пощата.
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 22 Мар 2005, 00:18

Горната информация - за наемателя, беше по повод въпроса на 777.
Благодаря на всички, които ми помогнаха с мненията си.
Днес получих т.нар. справки за вещни тежести, ще мога да мина с тях до окончателния договор. Предварителния договор отложихме за петък и няма да го вписваме, тъй като това означава нотариална такса върху действителната цена. Междувременно научих нещо повече за евентуалния купувач - изглежда, че е свястен човек, който също се страхува да не бъде измамен. А може и да не стигнем до предварителен договор, ако така продължаваме и двамата да се подозираме и притесняваме, което ще бъде жалко. Вече изпадаме в параноя. Аз реших да се откажа да се притеснявам и да опитам да възприема купувача нормално.
Mindo2
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron