начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Казуси за недвижими имоти


Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 21 Мар 2005, 05:10

Моля за съвет по спешност, тъй като трябва да действам днес предиобед! Предстои ми сключване на договор за покупко-продажба на апартамент в София, аз съм продавачът. Купувачът настоява да представя писмен документ - удостоверение за тежести, че имотът не е обременен с вещни тежести, за да проследял "историята на собствеността". Видях, че в заявлението за издаване на удостоверението трябва да се впишат имената на сегашния и предишния собственик с ЕГН, както и точното описание на имота. Ако дам това удостоверение на купувача, няма ли опасност между предварителния и окончателния договор да злоупотреби с него и да извърши някаква измама? Изобщо, след предварителния договор той има доста данни за мене и апартамента. Как да се предпазя от измама? Да предоставям ли писмено удостоверение за тежести и може ли да се впише предварителният договор за покупко-продажба, така да намаля риска от измами? Купувачът иска предварителен договор с 10% предплата тази седмица, а окончателен през май, че щял тогава да плати в брой, като се върне от чужбина, а предварителният договор той ще сключи от името на баща си с пълномощно от последния. Нещо ме притеснява, макар че сделката се води от реномирана агенция за недвижими имоти. Моля за съвет и предварително благодаря!
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 21 Мар 2005, 05:29

Освен това, като чета във форума по повод предварителните договори, се замислям - дали съществува изобщо бащата, от чието име синът с пълномощно ще сключва сделката, и към кого ще насоча претенциите си, ако не се изпълни предвиденото за след около 2 месеца сключване на окончателен договор? Може ли сключването на предварителен договор да е просто повод да се сдобие отсрещната страна с повечко данни за апартамента ми? Как да се убедя в достоверността на съобщаваното от пълномощника (всъщност реален купувач, който просто искал да купи апартамента на името на баща си) относно самоличността му, възможностите му да плати в брой и пр.?Казва, че работи в чужбина, заминава обратно след края на тази седмица, но ще се върне през май да ми плати от авоарите си в местна банка, които щели да постъпят там до срока на окончателния договор. Положително ще трябва да отида на срещата ни с адвокат, но се надявам и на съветите на участниците във форума. Агенцията за недвижими имоти има интерес да си вземе капарото при предварителния договор, така че едва ли се интересува дали по-нататък ще последва измама.
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 21 Мар 2005, 07:04

Сещам се, че ако преди предварителния договор прехвърля на името на майка си апартамента, а после сключа предварителен договор за покупко-продажба като неин пълномощник, но тя не го декларира в данъчното почти до края на срока от 2 месеца, няма да могат да издават данъчна оценка на името на новия собственик през това време и поне 14 дни преди окончателния договор няма да може да има редовен документ за разпоредителна сделка. Как Ви се вижда?
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот yambol » 21 Мар 2005, 10:01

Всичко, което може да пише на въпросното удостоверение за тежести, относно апартаманта Ви, може да стане достояние и притежание на кандидат-купувача. Нормално е представянето му-представете си и другата страна-как да Ви даде пари за нещо, което може и да не е Ваше?!! Регистрите на Службата по вписванията са общодостъпни. А ако, не дай Боже, майка Ви почине през следващите два месеца? А ако имате брат/сестра?..Искане за сключване на окончателен договор след подписан предварителен такъв може да направи само изправната страна-т.е. купувача, след като е платил цената.
yambol
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот 777 » 21 Мар 2005, 10:47

В апартамента живее ли някой или е празен? Това е важно за отговора ми.
777
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Lora-D » 21 Мар 2005, 11:14

Удостоверение за тежести е необходимо на купувача, за да се увери същият дали имотът е чист от такива,както и в собствеността на същия/удостоверението е все пак една индиция за това, макар и да не я доказва/. Предварителният договор е хубаво да го сключите, за да има някаква сигурност и за двете страни за сключване на окончателната сделка-ти като продавач, ако прехвърлиш междувременно имота ще дължиш неустойка, ако уговорите такава, а тя ще ти плати капаро, което ще можеш да задържиш при несключване. Винаги при нашата система може да има голямадоза риск при сделките, но представянето на тези документи е необходим, но не задължително условие за редовното и сигурно сключване на сделката.
Lora-D
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 21 Мар 2005, 14:05

opredeleno e mnogo vroiatno sklyuchvaneto na predvaritelnia dogovor da e po ideia na agenciata inache tia niama osnovanie da si iska parite sega a sled 2 meseca.
Ot druga strana nikoi ne vi kara da sklyuchvate pismen predvaritelen dogovor i da poluchavate kaparo
moje cenite sled dva meseca da se vdignat i da vi e iad, a kupuvacha ako e svesten i ima pari tova i bez predvaritelen dogovor shte e taka i pak shte mojete da si sklyuchite napravo okonchatelen dogovor togava
moia savet e da ne sklyuchvate dogovora sega a da ostane ustna ugovorka, taka i dvete strani se angajirate tochno tolkova kolkoto si imate realno doverie
inache udostoverenieto za tejesti e chast ot praktikata
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител
 
Мнения: 319
Регистриран на: 27 Фев 2002, 16:31
Местоположение: София

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот 888 » 21 Мар 2005, 14:29

Удостоверението за тежести има срок на валидност 24 часа от издаването , така че най-добре купувачът да си направи устна справка за тежести в службата по вписвания към съответния съд в деня на продажбата по партидата на имота .
888
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 22 Мар 2005, 00:04

Има наемател, без официален договор за наем, превежда сумата за месечния наем в дебитната ми карта, тъй като е банкер и не знае къде е пощата.
Mindo2
 

Re: Спешно! Удостоверение за вещни тежести и измами

Мнениеот Mindo2 » 22 Мар 2005, 00:18

Горната информация - за наемателя, беше по повод въпроса на 777.
Благодаря на всички, които ми помогнаха с мненията си.
Днес получих т.нар. справки за вещни тежести, ще мога да мина с тях до окончателния договор. Предварителния договор отложихме за петък и няма да го вписваме, тъй като това означава нотариална такса върху действителната цена. Междувременно научих нещо повече за евентуалния купувач - изглежда, че е свястен човек, който също се страхува да не бъде измамен. А може и да не стигнем до предварителен договор, ако така продължаваме и двамата да се подозираме и притесняваме, което ще бъде жалко. Вече изпадаме в параноя. Аз реших да се откажа да се притеснявам и да опитам да възприема купувача нормално.
Mindo2
 


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron